Home » Pčelarstvo » Mladi pčelari dolaze

Mladi pčelari dolaze

Razgovor vodio: Petar Ilić

> Sve je više mladih pčelara u Republici Srpskoj i to je činjenica koja ohrabruje

> Uslovi za gajenje pčela u Republici Srpskoj su idealni, država pruža podršku i na pčelarima je da se dobro organizuju kako bi što bolje iskoristili velike potencijale

> Od novog Zakona o pčelarstvu se očekuje da će donijeti korist svim pčelarima kojima je u interesu razvoj pčelarstva na našim prostorima

> Šta o aktuelnim pitanjima razvoja pčelarstva u Republici Srpskoj kaže Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Preko 100000 zajednica

– Prema raspoloživim podacima krajem 2007. godine u Republici Srpskoj bilo je preko 106.000 pčelinjih zajednica, krajem 2008. 131.833, a u toku 2009. godine 117.180 pčelinjih zajednica i 1.505 pčelara. Navedeni podaci su dobijeni na osnovu spiskova podnesenih Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za podsticaje u navedenim godinama. U 2009. godini Ministarstvo je postavilo kvote za pčelare koji mogu ostvariti podsticaje, tako da je minimum bio 50, a maksimum 300 pčelinjih zajednica. To je imalo za posljedicu smanjenje broja pčelara koji su se prijavili za podsticaje u odnosu na 2008. godinu. Prema nezvaničkim podacima na prostorima Republike Srpske ima preko 150.000 pčelinjih zajednica i 3.500 pčelara.

Ove podatke iznio nam je na početku razgovora Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, naglažavajući da je starosna struktura pčelara povoljna jer se svake godine povećava broj mladih lica koja se žele baviti pčelarstvom. To se najlakše primjećuje na predavanjima, seminarima, radionicama i školama pčelarstva. Raduje, takođe, i činjenica da je sve više žena koje se bave pčelarstvom.

Tri do šest hiljada tona meda godišnje

Predstavljajući pčelarstvo Republike Srpske predsjednik Saveza nadalje kaže:

– U proteklom periodu veliki problem za pčelare Republike Srpske predstavljao je neorganizovan otkup pčelinjih proizvoda. Istina, na prostorima Republike Srpske postoji nekoliko pčelarskih zadruga, kao i privatnih firmi koje se bave otkupom. Međutim, navedene organizacije nisu u stanju da otkupe viškove pčelinjih proizvoda. Neke pčelarske zadruge rade na propširenju kapaciteta za otkup i pakovanje pčelinjih proizvoda, što će sigurno doprinijeti razvoju pčelarstva na našim prostorima. Uslovi za gajenje pčela na prostorima Republike Srpske su idealni. Povoljna klima, bogata medonosna flora i ekološki čista područja omogućavaju dobijanje pčelinjih proizvoda visokog kvaliteta. Različita medonosna područja omogućavaju dobijanje meda različtih vrsta. Posebnu vrijednost predstavljaju sortni medovi. Količina proizvedenog meda na prostorima Republike Srpske varira iz godine u godinu. U normalnoj pčelarskoj godini moguće je ostvariti prinose od 20 do 40 kilograma po košnici. Ukupna količina proizvedenog meda kreće se između tri i šest hiljada tona meda u prosječnoj godini. Kako bismo obezbijedili tačne podatke o broju pčelara, pčelinjih zajednica, količinama proizvedenog meda, starosnoj strukturi pčelara i dr. Savez udruženja pčelara Republike Srpske radi na izradi softvera za pčelarsku bazu podataka.

Podsticaji mnogo znače

– Kako ocjenjujete aktuelni trenutak pčelarstva u Republici Srpskoj? – pitali smo našeg sagovornika.

– Pčelarstvo Republike Srpske ima veliki potencijal koji se mora maksimalno podržati u narednom vremenskom periodu.  Savez udruženja pčelara Republike Srpske uspostavio je dobru saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i više nevladinih organizacija. Pčelari Republike Srpske su se izborili za privilegovan položaj kod resornog ministarstva. Ono je obezbijedilo podsticaj po košnici i podsticaj za kupovinu matica kod registrovanih proizvođača matica u Republici Srpskoj. U toku 2009. godine Ministarstvo je podržalo organizovanje škola pčelarstva u pojedinim udruženjima, organizovanje regionalnih sajmova pčelarstva i dr. Savez je iste godine zajedno sa Veterinarskim institutom „Vaso Butozan“ iz Banja Luke pripremio projekat „Rana dijagnostika američke gnjiloće pčelinjeg legla u Republici Srpskoj“. Ovim projektom želimo da izvršimo edukaciju pčelara kao i da utvrdimo prisustvo ove zarazne bolesti na našim prostorima. Na taj način ćemo sačuvati pčelinji fond u Republici Srpskoj i obezbijediti da pčelinji proizvodi budu kvalitetniji – rekao nam je predsjednik Maksimović.

Članstvo u Apimondiji

– Javnost je sa velikim zadovoljstvom primila vijest da je Savez udruženja pčelara Republike Srspke postao član Apimondije. Šta to znači za pčelarstvo Republike Srpske?

– Kongres Apimondije, 41-vi po redu, koji je održan u Monpeljeu, u Francuskoj, u septembru 2009. godine sigruno je veliki događaj za pčelarstvo Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Savez udruženja pčelara Republike Srpske postao je punopravan član Svjetske pčelarske asocijacije. Na ovaj način  promovisano je pčelarstva Republike Srspke i Bosne i Hercegovine. Naši pčelari žele da budu uključeni u sve naučne tokove koji će doprinijeti popularizaciji i promociji pčelarstva Republike Srspke. Na ovaj način  smo uspostavili kontakte i saradnju sa vodećim ekspertima iz oblasti pčelarstva. Takođe, uspostavljen je kontakt sa velikim brojem kompanija koje se bave otkupom pčelinjih proizvoda te proizvodnjom i distribucijom pčelarske opreme itd. – riječi su  gospodina Maksimovića.

Zakon je usvojen

Ambiciozni planovi - Radivoje Maksimović

U nastavku razgovora on je govorio i o svojim očekivanjima od novog Zakona o pčelarstvu.

– Zakon o pčelarstvu usvojen je u maju 2010. godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske. On po prvi put tretira ovu oblast. Da sada ju je tretirao Zakon o stočarstvu. Pčelari Republike Srpske žele da urede pčelarstvo na svojim prostorima. Ovim zakonom će se regulisati gajenje, zaštita, selekcija i reprodukcija pčela, smještaj pčelinjaka, pčelinja paša, selidba pčela, katastar i pčelinja paša, pašni red, trgovina pčelinjim zajednicama i pčelinjim proizvodima. Zakon, takođe, predviđa obaveznu evidenciju pčelara i pčelinjaka. Smatram da će korist od ovog zakona imati svi pčelari kojima je u interesu razvoj pčelarstva na našim prostorima – ocjena je pčelarskog predsjednika.

Predsjednik nas je u nastavku upoznao sa dosadašnjim radom  Saveza. Radi se o djelovanju u više pravaca. Jedna do aktivnosti je bolja saradnja sa vladinim i nevladinim organizacijama. Savez se izborio da pčelari Republike Srpske imaju redovne godišnje podsticaje po košnici od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zatim, organizovao je veći broj stručnih predavanja, na nivou pčelarskih regija kao i na nivou udruženja. Aktivnosti su bile usmjerene i na organizovanje pčelarskih sajmova u različitim pčelarskim regijama. Posebne aktivnosti su bile usmjerene na jačanje opštinskih udruženja pčelara.

Pred novim poslovima

– Koji su osnovni zadaci utvrđeni  Programom rada Saveza za 2010. godinu? – bilo je naše posljednje pitanje.

– U toku 2010. godine Savez udruženja pčelara Republike Srpske aktivno će raditi na izradi baze podataka za sve pčelare Republike Srpske. Baza podataka nam je neophodna kako bismo dobili stvarno stanje pčelarstva na području Republike Srpske. To će nam omogućiti da lakše konkurišemo za donatorska sredstva, jer na taj način postajemo ozbiljan partner. Aktiviranje pčelarskog sajta nam je jedan od zadataka jer cijenimo da će kvalitetan web sajt omogućiti lakši protok informacija pčelarima i zainteresovanim posjetiocima, a na taj način se ujedno vrši i promocija pčelarstva Republike Srpske. Sledeći posao je izrada priručnike „Dobra pčelarska praksa“. On je urađen po savremenim evropskim principima. Cilj nam je da pčelari provjere svoja znanja i da dobiju određene smejrnice koje bi doprinijele povećanju proizvodnje i kvaliteta pčelinjih proizvoda. Planiramo pokrenuti pčelarski bilten, koji bi izlazio dva puta godišnje. Cilj Saveza udruženja pčelara Republike Srpske je da upozna pčelare kojima nije dostupan internet o svim aktivnostima koje sprovodi Savez, kao i o pčelarstvu uopšte na našim područjima i u okruženju. Posebna aktivnost će se voditi na jačanju opštinskih i regionalnih udruženja pčelara. Savez pruža svu tehničku pomoć prilikom registracije novih udruženja pčelara u Republici Srpskoj, a angažuje se i na uspostavljanju bolje saradnje sa pčelarskim asocijajcijama u okruženju. Planiramo organizovati veći broj stručnih predavanja, kao i škola pčelarstva – rekao nam je na kraju razgovora Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Samo naprijed!

    Pozdrav iz Sarajeva

  2. Gdje se treba obratiti da bi se dobila nekakva donacija u bilo čemu za početnike pčelare….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*