Home » Ratarstvo » Kvalitetna obrada zemljišta i optimalni rokovi sjetve

Kvalitetna obrada zemljišta i optimalni rokovi sjetve

Za pripremu ovog priloga korišten je opširniji stručni prilog doc. dr Drene Gadžo i doc. dr Mirhe Đikić (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo)

Kakva priprema takva i sjetva

Idućeg mjeseca, ukoliko vremenske prilike budu pogodovale, sijaće se uljana repica. Dobri domaćini već razmišljaju o jesenjoj sjetvi. Kolike će se površine naći pod pšenicom, ječmom, tritikaleom, raži, zobi…  veliko je pitanje jer ova godina predstavlja jednu od najtežih u poljoprivredi. A to svakako utiče na obim zasijanih površina jer su novčanici poljoprivrednika prazni, a i duša je prazna jer mukotrpni rad nije dobio vrijednosnu verifikaciju.

Ali, raditi se mora.

Ovom prilikom govorićemo o dva segmentu jesenje sjetve – kvalitetnoj obradi zemljišta i pridržavanju optimalnog roka sjetve pšenice.

Ove godine, radi obilja vlage (pod pretpostavkom da ne bude meteoroloških iznenađenja) zemljište bi trebalo da bude pogodno za oranje, tanjiranje, primjenu sjetvospremača i dr. Ukoliko se ukaže potreba, treba ponoviti neke od operacija dopunske obrade (npr. tanjiranje), ali nikako ne ostavljati suve grudve zemljišta, koje će izazvati probleme kod sjetve, nicanja i sl.

Kada je riječ o optimalnim rokovima sjetve pšenice, najrasprostranjenije ozime poljoprivredne kulture na našim prostorima, oktobar je pravo vrijeme za taj posao i to od sredine do kraja mjeseca. Faktori koji utiču na termin sjetve su: vremenske prilike, tip i vlažnost zemljišta, kvalitet predsjetvene pripreme, vrijeme skidanja predusjeva itd. I prerana i prekasna sjetva  može imati katastrofalne posljedice za rast i razvoj pšenice. Pšenica treba da uđe u zimu u što boljoj „kondiciji“, tj. u fenološkoj fazi bokorenja jer u toj fazi najbolje podnosi niske temperaure. Ako se pšenica prerano posije, tada će ući u zimu i svjetlosnom stadijumu, zbog čega gubi otpornost na mraz. Ukoliko se zakasni sa sjetvom, u tom slučaju će biljke biti nedovoljno razvijene i neće moći izdržati niske temperaure, a preživjele biljke će u proljeće ubrzano prolaziti faze rasta i razvića, što će se negativno odraziti na prinos.

Da bi sjetva bila uspješna, najvažnije je obaviti kvalitetne i blagovremene pripreme. Ustvari,   ljeto je pravo vrijeme za pripreme za jesenju sjetvu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*