Home » Lov » Jul u lovištu

Jul u lovištu

U centru pažnje – vatra i voda

Sezona parenja

+ U prirodi ima dovoljno raznovrsne hrane. Međutim, mlade fazane treba iznošenjem minimalnih količina hrane na hranilišta navikavati da se kreću „po svome ataru“ jer divljač zna često da odluta u susjedno lovište u potrazi za hranom i vodom;

+ Solila treba kontrolisati i pobrinuti se da u njima budu dovoljne količine soli. Ovo se prevashodno odnosi na lovišta u kojima ima srneće divljači;

+ U julu su najčešće visoke temperature. Divljač sama pronalazi zaklon i hladovinu, ali u nekim krajevima nedostatak vode može da bude veliki problem. Žeđ je, tvrde lovni stručnjaci, teži problem za divljač od gladi. Lovci treba da se što češće nađu u lvište i vide ima li dovoljno vode i da li je čista i zdrava;

+ U ovom mjesecu, u podvodnim krajevima, komarci se namnože u tolikom broju da postanu veliko zlo za divljač. Zabilježeni su slučajevi, istina rijetki, da „oblaci“ komaraca usmrte čak i – srnu! Lovci su, kada je ova napast u pitanju,  nemoćni da pomognu divljači, ali mogu tražiti od nadležnih da blagovremeno organizuju zaprašivanje protiv komaraca.

+ Sredinom jula najčešće počinje parenje srndaća.  Da li će to biti prije ili kasnije zavisi od nadmorske visine, klimatskih i drugih uslova. Lovci se trebaju pobrinuti da samo najkvalitetniji primjerci ostave potomstvo. Selektivni odstrel se ne smije ostavljati za sami kraj sezone jer tada u vremenskom „catnotu“ nije lako izvršiti pažljivo osmatranje. Za uspješan odstrel srna i lanadi neophodno je odlično poznavanje ove divljači i njenih životnih navika.

+ I u julu treba nastaviti odstrel štetočina. Lisice čine velike štete u mnogim našim lovištima i svi oni koji se bave jamarenjem sada su u mogućnosti da krenu sa kerovima, lopatama, ašovima i budacima, mudrim zvjerkama u goste.

+ Ljeto je i veoma često se i u našim krajevima događaju požari. Šume gore, štete su neprocjenjive. Jer, niko ne može da izračuna kolika je šteta od gubljenja humusa i biodiverziteta. Prema podacima FAO-a u svijetu svake godine od požara strada 350 miliona hektara šume! U bosanskohercegovačkim uslovima vatra je dodatna opasnost jer u mnogim šumskim revirima još uvijek ima zaostalih mina.

+ Ovo je najpovoljnije vrijeme za uređenje lovišta. Obilježavanje i postavljanje novih i opravka postojećih oznaka te drugi slični poslovi mogu se lakše obaviti nego u mjesecima kada su snjegovi, blato i dr. u lovištu. U julu, poslije žetvenih radova, mnogi lovci – poljoprivrednici imaju vremena pa je dobro baš sada organizovati akcije na izgradnji novih i opravci postojećih lovno-uzgojnih i lovno-tehničkih objekata. Prioritet svakako treba dati hranilištima.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*