Home » Povrtarstvo » Bundeve

Bundeve

Malo gajeno povrće

Malo zastupljena

Neki naučnici poljoprivredne struke bundevu svrstavaju u povrće, drugi – ne! Bilo kako bilo, ona se gaji na našim prostorima, same ili u kukuruzu kao međuusjev.  Možda bi im se moglo pokloniti više pažnje. Mnogi poljoprivrednici se trude da proizvedu što veću i težu bundevu, a oni koji je koriste kažu da takvi džinovski plodovi nisu toliko kvalitetni, kao oni srednje veličine.

Bundeve se najčešće gaje u ravničarskim krajevima, posebno u Vojvodini. U Kikindi se svake godine organizuje manifestacija u čast ludaje, kako Banaćani nazivaju bundevu, na kojoj se proglašava najveća bundeva. U toj takmičarskoj disciplini najčešće trijumfuju učenici Srednje poljoprivredne škole iz Futoga.

U Republici Srpskoj jedna zemljoradnička zadruga je napravila značajan iskorak u unapređenju proizvodnje bundeva. Riječ je o Opštoj zemljoradničkoj zadruzi „Agrojapra“ iz Donjih Agića kod Novog Grada. Tamo se bundeve proizvode na velikim površinama i služe kao sirovina za proizvodnju djevičanskog ulja, veoma popularnog proizvoda na tržištu. Ova zadruga je obezbijedila sopstvene prerađivačke kapacitete za proizvodnju ulja tako da ova vrsta povrća ima lijepu perspektivu u ovom kraju.

Stanko Marković

Bundeva je za ljudsku ishranu od manjeg značaja. U poređenju s mesnatim dijelom, koji se može upotrijebiti za ljudsku ishranu, u trovini veći komercijalni značaj imaju bundevine košpice za proizvodnju ulja ili kao popularna grickalica. Određeni značaj kao povrće imaju bundeve – pečenice, glatke, tanke, narandžastoružičaste kore, žutog, debelog i sočnog, brašnastog i slatkastog mesa te bundeve šećerke, glatke, plavkastozelene kore, duguljastog oblika u sredini malo ulegnute s ukusnim mesom narandžaste boje, slatkog ukusa, zatim misirače, okruglog oblika, sivozelene ili žute kore, narandžastog, suvog i slatkog mesa, veoma pogodnog za pečnje. U narodu ih zovu liguše. U trgovini bundeve su rijetko povrće i slabo se prodaju.

Nije mali broj poljoprivrednika koji gaje bundeve više iz  ličnog zadovoljstva. U red takvih spada i napredni poljoprivrednik iz semberskog sela Kojčinovca Stanko Marković. Njegove krupne i kvalitetne bundeve uvijek privlače veliku pažnju posjetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma „Interagro“ u Bijeljini. U proizvodnji bundeva on je – nenadmašan.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*