Home » Stočarstvo » Aktivnosti u staji pri teljenju krava

Aktivnosti u staji pri teljenju krava

Preporuke

Čistoća je pola zdravlja - teleta

Prije teljenja kravama je potrebno osigurati odvojen i miran prostor u štali gdje će se oteliti.  Najbolji je fizički odvojen prostor od onog prostora u kojem borave ostale kategorije krava. Ukoliko nije moguće osigurati takav prostor, postoji nekoliko rješenja – moguće je u štali ograditi dio u kojem će boraviti nekoliko krava prije samog teljenja – savjetuje Zoran Bašić, diplomirani inženjer i izvršni urednik “Mljekarskog lista” iz Zagreba.

Ovaj autor naglašava da kod teljenja krava pažnju treba posvetiti:

- Čistoći ležišta. Prije teljenja ležište je potrebno dobro očistiti i prekriti suvom slamom.

- Pranju. Stidnicu i okolinu stidnice oprati mlakom vodom.

- Dezinfekciji. Pribor koji će biti korišten pri teljenju temeljito oprati i dezinfikovati.

- Pomoći. Samo pri težem porodu potrebno je pomoći kravi – tada vući tele samo kad su prisutni trudovi. Najbolje je pozvati stručnu osobu ili osobu s iskustvom.

- Čišćenju. Nakon što je tele izašlo, potrebno mu je očistiti nosnice i usnu šupljinu od sluzi (sluz čistim rukama povući od očiju prema nosu, a nikako ulaziti rukama u usnu i nosnu šupljinu).

- Dezinfekciji. Kad je teljenje završeno, potrebno je teletu dezinfikovati pupčanu vrpcu otopinom joda ili nekim antibiotskim sredstvom.

- Utopljavanju. Po porodu tele istrljati snopom suve slame ili tkaninom, jer će na taj način biti pospješena periferna cirkulacija (te tako zagrijavanje organizma teleta, sušenje dlačnog pokrivača i spriječena prehlada). Krave s kojima telad ostaje nekoliko dana same će osušiti svoju telad i to lizanjem koje tako|e ima, kao i trljanje slamom, efekt poboljšanja periferne cirkulacije.

- Vitamin A. Velika je opasnost od kolibakterija koje izazivaju proliv kod tek oteljene teladi. Stoga se preporučuje davanje otopine 2 mil. IJ vitamina A nakon teljenja. Vitamin se daje ušpricavanjem u usta i to plastičnom špricom. Vitamin A utiče na aktiviranje sluznice tankog crijeva, tako da je spriječen prolaz kolibakterija i njihovih toksina u krvotok te na posljetku bude spriječena pojava proliva.

Ključne riječi su čistoća, pranje i dezinfekcija. Ti postupci ne oduzimaju previše vremena, a ni materijalnog ulaganja. Na taj način ćemo dobiti tele koje će ostati zdravo u ovom veoma stresnom razdoblju života kada je posebno neotporno na rizične uzročnike bolesti.

Zoran Bašić preporučuje i postupke nakon telenja:

- Kravu napojiti s bar 25 litara tople vode, u kojoj je otopljen energetski napitak s elektrolitima, a smjesu ili u silažu dodati stočnu kredu.

- Čim prije, najviše u roku od dva sata, kravu treba pomusti.

- Nastojati podstaći kravu kako bi odmah nakon teljenja nastavila dobro jesti. Dobro je višekratno davati svježu, kvalitetnu krmu te dodavati kvasce.

- Redovno pratiti tjelesnu temperaturu i na svaki poremećaj brzo reagovati – pozvati veterinara.

- Obavezno nadgledati, ali nikako uznemiravati kravu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>