Home » Stočarstvo » Aktivnosti u staji pri teljenju krava

Aktivnosti u staji pri teljenju krava

Preporuke

Čistoća je pola zdravlja - teleta

Prije teljenja kravama je potrebno osigurati odvojen i miran prostor u štali gdje će se oteliti.  Najbolji je fizički odvojen prostor od onog prostora u kojem borave ostale kategorije krava. Ukoliko nije moguće osigurati takav prostor, postoji nekoliko rješenja – moguće je u štali ograditi dio u kojem će boraviti nekoliko krava prije samog teljenja – savjetuje Zoran Bašić, diplomirani inženjer i izvršni urednik „Mljekarskog lista“ iz Zagreba.

Ovaj autor naglašava da kod teljenja krava pažnju treba posvetiti:

Čistoći ležišta. Prije teljenja ležište je potrebno dobro očistiti i prekriti suvom slamom.

Pranju. Stidnicu i okolinu stidnice oprati mlakom vodom.

Dezinfekciji. Pribor koji će biti korišten pri teljenju temeljito oprati i dezinfikovati.

Pomoći. Samo pri težem porodu potrebno je pomoći kravi – tada vući tele samo kad su prisutni trudovi. Najbolje je pozvati stručnu osobu ili osobu s iskustvom.

Čišćenju. Nakon što je tele izašlo, potrebno mu je očistiti nosnice i usnu šupljinu od sluzi (sluz čistim rukama povući od očiju prema nosu, a nikako ulaziti rukama u usnu i nosnu šupljinu).

Dezinfekciji. Kad je teljenje završeno, potrebno je teletu dezinfikovati pupčanu vrpcu otopinom joda ili nekim antibiotskim sredstvom.

Utopljavanju. Po porodu tele istrljati snopom suve slame ili tkaninom, jer će na taj način biti pospješena periferna cirkulacija (te tako zagrijavanje organizma teleta, sušenje dlačnog pokrivača i spriječena prehlada). Krave s kojima telad ostaje nekoliko dana same će osušiti svoju telad i to lizanjem koje tako|e ima, kao i trljanje slamom, efekt poboljšanja periferne cirkulacije.

Vitamin A. Velika je opasnost od kolibakterija koje izazivaju proliv kod tek oteljene teladi. Stoga se preporučuje davanje otopine 2 mil. IJ vitamina A nakon teljenja. Vitamin se daje ušpricavanjem u usta i to plastičnom špricom. Vitamin A utiče na aktiviranje sluznice tankog crijeva, tako da je spriječen prolaz kolibakterija i njihovih toksina u krvotok te na posljetku bude spriječena pojava proliva.

Ključne riječi su čistoća, pranje i dezinfekcija. Ti postupci ne oduzimaju previše vremena, a ni materijalnog ulaganja. Na taj način ćemo dobiti tele koje će ostati zdravo u ovom veoma stresnom razdoblju života kada je posebno neotporno na rizične uzročnike bolesti.

Zoran Bašić preporučuje i postupke nakon telenja:

– Kravu napojiti s bar 25 litara tople vode, u kojoj je otopljen energetski napitak s elektrolitima, a smjesu ili u silažu dodati stočnu kredu.

– Čim prije, najviše u roku od dva sata, kravu treba pomusti.

– Nastojati podstaći kravu kako bi odmah nakon teljenja nastavila dobro jesti. Dobro je višekratno davati svježu, kvalitetnu krmu te dodavati kvasce.

– Redovno pratiti tjelesnu temperaturu i na svaki poremećaj brzo reagovati – pozvati veterinara.

– Obavezno nadgledati, ali nikako uznemiravati kravu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*