Home » Aktuelnosti » Agronom za bolju ratarsku proizvodnju na Manjači

Agronom za bolju ratarsku proizvodnju na Manjači

Napisao Nikola Lugić za „Glas Srpske“

Još samo udavače

Zahvaljujući podsticajnim mjerama Vlade RS vraća se život u selo Hazići na Manjači, a potvrda toga je, pored vidnog ekonomskog napretka, oživljavanje poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanje prvog agronoma na tom području.

Ovo je „Glasu Srpske“ izjavio direktor Zemljoradničke zadruge „Novo Zmijanje“ iz Hazića Zdravko Dikić i napomenuo da je revitalizacija i razvoj ruralnog područja Banjaluke jedan od ciljeva ove zemljoradničke zaduge.

– Angažovali smo mladog agronoma Slavišu Jovanovića kojem je posao u „Novom Zmijanju“ prvo zaposlenje da bismo poboljšali ratarsku i stočarsku proizvodnju, a prvi rezultati su već vidljivi, jer je dobro ponio krompir zasađen na deset hektara. Imamo i mehanizaciju, tako da se u Hazićima, koji su udaljeni na svega 31 kilometar od Banjaluke, stvaraju bolji uslovi za život. Razvojem sela sprečavamo odliv mladih u grad, ali i gašenje vjekovnih ognjišta – priča Dikić.

Diplomirani inženjer poljoprivrede za agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj Slaviša Jovanović kaže da mu je želja da Hazići budu neka vrsta pilot projekta da bi stečeno iskustvo s ciljem omasovljenja sela u cijeloj RS mogli prenijeti i drugima.

– Nadam se da ću poslije uspjeha u ovom dijelu biti u mogućnosti da pomognem i naseljima u okolini. Veliki dio zemljišta godinama nije iskorišćavan, ali i pored toga ima veliki potencijal. Analiza zemljišta je pokazala da je trenutno najpogodnije za proizvodnju krompira – rekao je Jovanović.

Još je dodao da postoji dobra mogućnost za uzgoj borovnica, te je u planu iskorišćavanje i te mogućnosti.

Na njegovu priču nadovezuje se Zdravko Dikić ističući da se već više od godine radi na projektu „Revitalizacija sela u borbi protiv bijele kuge“.

– Uspjeli smo da kupimo traktor i svu potrebnu mehanizaciju i od ove godine počeli smo obrađivati zemljište. Nabavili smo plug, prevrtače, vrtače i što je najvažnije uspjeli smo nabaviti mašinu koja krči nisko rastinje i trnje, a takvo rastinje više od 30 godina nasmetano raste na ovom području – rekao je Dikić.

Prema njegovim riječima, stvoreni su preduslovi za ekonomski opstanak stanovništva i zaposlenje radnika.

– O tome kakve smo uslove stvorili govori i činjenica da smo pored diplomiranog inženjera agronomije zaposlili i jednog traktoristu – istakao je Dikić.

Još je rekao da su pored posijanih deset hektara sjemenskog krompira, zasađene i sadnice voća na pola hektara zemljišta, te očišćeno pet hektara livada.

– Sva proizvodnja krompira je unaprijed prodata. To je prva ekonomski isplativa investicija kojom smo stvorili mogućnost da sami ostvarujemo prihode – naglasio je Dikić.

On je kazao da je time počela prva faza koja podrazumijeva stvaranje ekonomskih uslova za opstanak.

– Druga faza je izgradnja infrastrukture, a očekujemo da će nam opština u toku idućeg mjeseca pomoći da izgradimo lokalni nekategorisani put koji će prolaziti kroz selo, dok bi seljani i zadruga dalje svojim sredstvima radili puteve do kuća kako bi se stvorili što normalniji uslovi za život – rekao je Dikić.

Dikić ističe da će, kada se sve navedeno ispuni, pristupiti trećem cilju, ženidbi neženja kojih je u Hazićima mnogo.

– Nekada razvijeno selo Hazići danas nastanjuju stariji ljudi i sedmorica neženja, a da bi selo „živnulo“ potrebno je pored stvaranja boljih uslova za život i nekoliko svadbi – priča Dikić.

Prema njegovim riječima, ništa što je do sada urađeno neće biti bitno ukoliko se momci ne ožene.

– Samo tako počeće se oživljavati selo Hazići i spriječiće se bijela kuga na ovim prostorima – objasnio je Dikić.

Zadruga

– Zadruga „Novo Zmijanje“ će uraditi sve da bi pomogla seljanima iz Hazića. U planu je da zadruga otkupljuje mlijeko, mliječne proizvode, meso, vunu i živu stoku, jer do sada seljani nisu bili u mogućnosti da se razvijaju pošto nisu mogli prodati svoje proizvode – rekao je Zdravko Dikić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*