Home » Ratarstvo » Štete i na ozimim i jarim usjevima

Štete i na ozimim i jarim usjevima

Vremenske (ne)prilike nanijele su velike štete ratarskoj proizvodnji u Republici Srpskoj

Šteta sve veća

U više opština Republike Srpske posljednje vremenske (ne)prilike pričinile su velike štete poljoprivrednoj proizvodnji, a posebno ratarstvu.  Velike površine poljoprivrednog zemljišta našle su se pod vodom. Najveće štete na poljoprivrednim usjevima pretrpili su poljoprivrednici u opštinama Bijeljina, Derventa, Srbac, Modriča, Petrovo, Šamac, Brod… Očigledno je da se radi o nizijskim područjima gdje je zemljište najkvalitetnije, poljoprivreda  najrazvijenija i gdje stanovništvo pretežno živi od ove privredne grane. Samo u selu Donjoj Bukovici kod Bijeljine pod vodom se našlo oko 200 hektara usjeva, u opštini Petrovo poplavljeno je oko 450 hektara poljoprivrednog zemljišta pod usjevima, u opštini Šamac u selima Batkuša, Lugovi i Novo Selo poplavljeno je oko 120 hektara. Aktivirana su klizišta u nekoliko opština i ona prijete da unište čak i neke obradive površine.

Kolike su štete od poplava znaće se tek kada opštinske komisije izvrše procjene. Ali, već sada je očigledno da su one velike. Poljoprivrednike u vodoplavnim područjima očigledno čeka jedna veoma teška godina.

– Dio sredstava namijenjenih za podsticaj poljoprivrednicima biće usmjeren kao pomoć ratarima, čiji su usjevi stradali u ovim poplavama – izjavio je dr Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, poslije obilaska poplavljenih područja u nekim opštinama.

Očigledno je da poljoprivrednici koji su pretrpili štete neće ostati bez pomoći, a s pravom se treba nadati da će i opštine iz svojih budžeta pružiti pomoć i da neće dozvoliti da ovo stanovništvo bude prepušteno samo sebi.

Međutim, nisu štete u ratarskoj proizvodnji samo od poplava. Višednevne niske temperature i obilje padavina nepovoljno su uticali kako na ozime tako i na jare poljoprivredne usjeve. Posljedice i uticaj na krajnje prinose, očigledno je, biće ogromne. Stanje pšenice i ječma je bilo dobro, ali padavine i niske temperature su došle i vrijeme kada su ove žitarice bile u fazi cvjetanja. Uslijedilo je polijeganje usjeva.   Pojavila su se i neka gljviična oboljenja kojima pogoduju ovakvi vremski uslovi za razvoj.

Kukuruz je tek ponikao pa mladim i nježnim biljkama nikako nisu odgovarale niske temperature i obilje padavina. Mnoga polja pod kukuzom našla su se  pod uticajem podzemnih voda. Temperaturne oscilacije će sigurno ostaviti nepovoljne posljedice na ovaj  najrasprostranjeniji poljoprivredni usjev u Republici Srpskoj.

– Nestabilno vrijeme doprinijelo je da se prekine dalja primjena agrotehničkih mjera, što može imati velikih posljedica na dalji razvoj biljke. Posebno je nepovoljna situacija na njivama gdje je izostalo tretiranje herbicidima protiv korovskog bilja, odnosno prskanje poslije sjetve, a prije nicanja kukuruza, tako da ratari na tim parcelama moraju da požure, jer je zakorovljenost izuzetno velika i prijeti da ozbiljno ugrozi dalji razvoj usjeva. Svaku povoljnu vremensku situaciju, poljoprivrednici bi morali da iskoriste za međuredno kultiviranje i prihranjivanje i to bi trebalo uraditi u fazi kada biljka ima pet do sedam razvijenih listova, jer se kroz početne faze formiraju klip, broj redova, definiše broj zrna u redu i ukoliko biljka tada gladuje, to će se zasigurno nepovoljno odraziti na prinos. Ovdje je važno istaći da nivo prihrane zavisi od količine unijetog đubriva u ranijim fazama i jedna od formula za uspješnu prihranu jeste činjenica da se optimalna količina čistog azota kreće od 160 do 180 kilograma po hektaru, te da se na bazi toga može izračunati potrebna količina za dopunsko prihranjivanje. Naravno, u obzir treba uzeti i druge parametre, kao što su plodnost zemljišta, plodored i slično – savjetuje dr Dragiša Lopandić, poznati semberski stručnjak za kukuruz.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*