Home » Aktuelnosti » Rakete štite 650.000 hektara oranica

Rakete štite 650.000 hektara oranica

Piše: Slobodan Puhalo

Slobodan Puhalo

Sistem protivgradne zaštite Republike Srpske ovog ljeta braniće 650.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u 16 lokalnih zajednica.

Izjavio je ovo „Glasu Srpske“ direktor JP „Protivgradna preventiva Republike Srpske“ Rajko Popović.

– Potpisani su ugovori sa 14 lokalnih samouprava u Srpskoj. To su Banja Luka, na čijem području ima 17 protivgradnih stanica, zatim Kozarska Dubica deset, Laktaši deset, Gradiška 22, Srbac šest, Prnjavor 17, Derventa 13, Modriča pet, Šamac pet, Pelagićevo tri, Donji Žabar dvije, Bijeljina 24, Zvornik deset, Bratunac šest, Brčko Distrikt osam i Gradačac u FBiH šest stanica – izjavio je Popović.

Još uvijek nisu potpisani ugovori sa opštinama Doboj i Brod, a sa predstavnicima Prijedora vode se pregovori, tako da stanice na tim područjima nisu puštene u rad 15. aprila, kada počinje da djeluje protivgradna zaštita.

– Opština Doboj raspolaže sa osam stanica za čiji rad treba izdvojiti 24.000 konvetibilnih maraka. Prošle godine predstavnici opštine dali su usmeno obećanje da će potpisati ugovor, ali to nisu uradili, pa su nam ostali dužni tu sumu. Preduzeće je iz svojih sredstava izmirilo obaveze prema angažovanim strijelcima u minuloj godini. Ne očekujemo potpisivanje ugovora za ovu godinu, pa nismo pustili u rad njihove protivgradne stanice – objašnjava Popović.

0,4% sredstava za zaštitu

U opštini Brod nema interesovanja za rad stanica, pa za ovu i prošlu godinu nisu potpisali ugovore, a za 2008. duguju 3.204 konvertiiblne marke.

– U opštini Prijedor na putu smo potpisivanja ugovora, poslije čega ćemo pustiti u rad trinaest protivgradnih stanica – ističe Popović.

Sjeverni dio Republike Srpske, prema njihovim riječima, najosjetljiviji je na štetu od grada, pošto se tu ostvaruje više od 90 procenata poljoprivredne proizvodnje. Riječ je o Prijedorskom polju, Lijevče polju, Posavini, Semberiji i dolini rijeke Bosne.

Organizovan i potpuno tehnički opremljen sistem protivgradne zaštite obezbjeđuje smanjenje štete od grada za 50 do 60 procenata u odnosu na teritoriju na kojoj nema zaštite – tvrdi Popović.

Sredstva

Rajko Popović naglašava da Republika Srpska finansira sistem protivgradne zaštite sa 0,4 procenta budžetskih sredstava predviđenih za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela.

– Za 2010. godinu uplaćeno je 320.000 konvertibilnih maraka na račun preduzeća i služiće isključivo za nabavku protivgradnih raketa. Na osnovu ugovora opštine izdvajaju 3.000 konvetibilnih maraka po protivgradnoj stanici, a pravna i fizička lica, koja su vlasnici ili korisnici zemljišnih površina, plaćaju 1,5 konvertibilnih maraka godišnje po hektaru obradive zemlje – ističe Popović.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*