Home » Pčelarstvo » Prirodno rojenje nepoželjno

Prirodno rojenje nepoželjno

Rojenje smanjuje prinose

Poznato je da rojenje pčela u vrijeme medobranja smanjuje prinose meda. Ova pojava posljedica je velikog broja zatvorenih trutovskih ćelija, zbog kojih pčele počinju da grade rojevne matičnjake i spremaju se za prirodno rojenje.

Problem se može riješiti blagovremenim odstranjivanjem trutovskog saća i legla ili prskanjem trutovskih larvi hladnom vodom uz pomoć specijalnih prskalica. Kada uginu, pčele iznose larve iz ćelija saća i košnice.

Primjenjujući ovakav postupak, Roder Klaus iz Australije uočio je da se od 1.400 društava rojilo samo 10 kontrolnih. U tim košnicama larve nisu prskane hladnom vodom, pa je bilo mnogo zatvorenog trutovskog legla i trutova. Naredne godine, na istom pčelinjaku, rojilo se dva puta više, odnosno 20 društava. Riječ je o kontrolnim zajednicama, u kojima ovo leglo u stadijumu larvi nije prskano hladnom vodom.

Australijski pčelar je zapazio da su se sva izrojena društva nalazila u prostranim košnicama. Dakle, nije bilo govora o nedostatku prostora, što je često uzrok ove pojave. Čak ni u košnicama u kojima je prostor ograničen pregradnom daskom nije dolazilo do rojenja. Razlog je sprečavanje razvoja trutovskog legla, pa u tim košnicama nije bilo matičnjaka, ni nagona za rojenje.

Na osnovu višegodišnjih ogleda može se zaključiti da se pčele neće rojiti ako u košnicama nema suvišnih trutovskih legla i mnogo trutova. Zbog toga treba sprečiti da se u društvu nađe ovakvo saće.

Neophodno je da pčele tokom sezone, posebno u vrijeme medobranja, grade novo radiličko saće, da im se obezbijedi dobra ventilacija, koristi ram-građevnjak i iz njega izrezuje trutovsko leglo. Košnice se moraju štititi i od prevelike žege. Ako se pojave, rojevni matičnjaci se uklanjaju, a broj pčela povećava vještačkim rojenjem.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*