Home » Aktuelnosti » Premije stimulišu kvalitet

Premije stimulišu kvalitet

Dr Radivoje Bratić

Dr Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, dao je intervju dnevnom listu „Glas Srpske“ iz Banja Luke. Izdvojili smo dva odgovora koji se odnose na stočarstvo.

GLAS: Smatrate li da će se novim Pravilnikom o isplati premija za mlijeko, koji predviđa najveće premije za ekstra klasu, smanjiti proizvodnju mlijeka u RS?

BRATIĆ: Nekoliko godina odgađali smo, na zahtjev proizvođača, primjenu Pravilnika o kontroli svježeg sirovog mlijeka. On se primjenjuje od 1. marta ove godine i bilo bi dobro da je primjena počela ranije, jer nije dobro odgađati posao koji nas ionako čeka. Moramo da znamo kako mlijeko pijemo. Proizvodnja mlijeka u RS je u posljednje dvije godine oko 115.000.000 litara, ali je najmanje ekstra kklase. Najvišim premijama želimo da stimulišemo proizvođače da obrate više pažnje na kvalitet mlijeka, a to je na kraju važno i za zdravlje građana. Premije ćemo isplatiti kada budu obavljene dodatne provjere zvaničnih rezultata za klase mlijeka, s obzirom na to da smo uočili neusklađenosti u zahtjevima

GLAS: Da li su otkupljeni svi tržni viškovi svinja?

BRATIĆ: Ovih dana završili smo i posao u vezi sa interventnim otkupom tržišnih viškova svinja. Prema procjenama Privredne komore RS i Udruženja uzgajivača svinja RS, na tržištu je bilo 8.000 svinja viška. Mesoprerađivači su otkupili svinje i većina njih je poslala spiskove proizvođača od kojih su ih otkupili. Ostao je još jedan otkupljivač, ali njegove spiskove očekujemo ovih dana. Dakle, isplaćen je novac i mesoprerađivačima za interventni otkup i poslije toga proizvođačima. Novac je pozajmljen mesoprerađivačima i oni imaju obavezu da ga vrate do kraja godine. Ovom mjerom pomogli smo mesoprerađivačkoj industriji u RS i uzgajivačima svinja da prežive ovu godinu koja je za njih izuzetno teška zbog nelojalne konkurencije, odnosno uvoza iz zemalja regiona.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*