Home » Razno » Pravilna ishrana tokom ljeta

Pravilna ishrana tokom ljeta

Što više svježeg

Dok vladaju ljetne vrućine, najviše prija laka hrana, pripremljena na brz i jednostavan način. Tako, na primjer, povrće treba da je pripremljeno ili sirovo, kao salata s raznim prelivima ili kratko obareno, najbolje na pari, a zatim preliveno s malo ulja (najbolje maslinovo), limunovog soka ili mješavine jogurta s raznim začinskim travama, kao što su peršun, mirođija, celer, bosiljak, melisa, pitoma nana… Dobar ljetni ručak može biti i kratko isprženo ili pohovano povrće kao što su tikvice, karfiol, paprike ili plavi patlidžan, uz dodatak sira i jaja.

U ljetnoj ishrani dobro je smanjiti unos mesa i što češće ga zamijeniti ribom. Piletina i mlada junetina ili teletina preporučljiviji su od masnijeg, kaloričnijeg i teže svarljivog svinjskog mesa. Meso i ribu najbolje je peći na roštilju, ili u aluminijumskoj foliji, a roštilj može da zamijeni i teflon tiganj samo malo podmazan uljem. Pečeni na taj način, uz malo sira i salate, predstavljaće ukusan i zdrav ljetni obrok koji zadovoljava kriterijume koje nameće pravilna ishrana.

Ljeti treba jesti i što više voća, najbolje sirovog. Samo osobe sa osjetljivim želucem i otežanim varenjem moraće da se opredijele za kompot ili neku drugu voćnu prerađevinu. Za zaslađivanje je bolje upotrijebiti med nego šećer. Prije jela voće treba da bude dobro oprano tekućom vodom.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*