Home » Pčelarstvo » Piće za tijelo i dušu

Piće za tijelo i dušu

Medovina i medovača

Melem u flaši

Prema legendi prvo što je čovjek popio je bila voda, a poslije toga medovina zbog toga što je med bio lako dostupan u prirodi. Ovo najstarije alkoholno piće su koristili mnogi stari narodi, među kojima i Rimljani i Grci koji su ga nazivali eliksirom bogova. Poseban značaj je medovina imala među Starim Slovenima, a običaj da se pije za vrijeme božićnih praznika se zadržao do današnjih dana. Smatra se da je medovina bilo zvanično piće na dvoru Nemanjića.

Medovina je piće koje krijepi, popravlja krvnu sliku, poboljšava apetit i usporava starenje. Zbog duge tradicije pripremanja stvoren je veliki broj različitih recepata, ali pod medovinom se prije svega podrazumjeva piće dobijeno alkoholnom fermentacijom rastvora meda i sadrži do 15% alkohola i oko 5% ekstrakta. Medovina može biti i bezalkoholna i tada su njeni osnovni sastojci med, limun i voda.

Smatra se da izraz „medeni mjesec“ za parove koji uživaju u tek sklopljenom braku potiče još iz doba Vavilona, a nastao je baš od medovine. Naime, tada su parovi prvog mjeseca braka pili isključivo medovinu koja pozitivno utiče na plodnost. Otkriveno je da medovina sadrži cjelokupan kompleks vitamina B, amino-kiseline, kao i neke druge esencijalne materije koje utiču na plodnost. Medovina ima i antialergijska svojstva, a djeluje i antikancerogeno i antibakterijski.

Jedan od (jednostavnijih) mnogobrojnih recepata glasi: Samljeti kilogram livadskog meda u saću u mašini za meso, sipati u lonac u koji se doda četiri litra vode i stavi da se grije na 35 stepeni, uz stalno miješanje i uklanjanje pjene. Zatim se skine sa vatre i odmah doda kvasac razmućen u malo meda. Dobro izmješati i ostaviti da prenoći. Ujutro procjediti kroz gazu. Procjeđenu medovinu sipati u flaše, ali se flaše ne smiju začepiti jer medovina još vri u sljedećih sedam dana. Flaše se zatim smještaju u podrum.

Medovača je žestoko piće koje se dobija iz medovine postupkom koji je sličan postupku dobijanja vinjaka. To je čista i bistra rakija koja ima dobar ukus, peče samo u stomaku i ne ostavlja mamurluk.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*