Home » Voćarstvo » Niko kao Boro Laketa

Niko kao Boro Laketa

Visoka priznanja proizvođačima alkoholnih pića iz Republike Srpske

Nagrada u pravim rukama

Ocjenjivanje kvaliteta na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, 77. po redu, pokazalo je da proizvođači iz Republike Srpske imaju čime da se ponose. Među više proizvoda koji su ocijenjeni visokim ocjenama i okitili se vrijednim priznanjima značajem se ističu priznanja dodijeljena proizvožačima alkoholih pića.

U kategoriji „Jaka alkoholna pića zanatske proizvodnje“ rakija „zlatna šljivovica“ uglednog voćara Bore Lakete iz sela Brdo kod Mrkonjić Grada dobila je najveće sajamsko priznanje – veliku zlatnu medalju. Imajući u vidu da je isto priznanje ovaj proizvođač rakije dobio i prethodne godine, lako je zaključiti da se ne radi o slučajnosti nego su priznanja sa najvećeg sajma ove vrste u regionu rezultat sistematskog i kontinuiranog rada na unapređenju kvaliteta, za šta se Laketa poodavna orpedijelio. Uostalom, on je visoka priznanja za kvalitet osvajao i na sajmu u Ljubljani.

Šljivovica, koja se našla pred autoriritativnom komisijom u kojoj su bili prof. dr Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, prof. dr Janez Hribar sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, prof. dr Vele Tešević sa Hemijskog fakuteta u Beogradu, prof. dr Radojka Razmovski sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu  i prof. dr Mihail Petkov sa Fakulteta za poljoprivredne nauke iz Skoplja, proizvedena je 1981. godine. Jačina joj je 43 stepena, a dobila je ocjenu od 18,95 od mogućih 20 bodova.

Ovaj proizvođač rakije s ponosom ističe da nema problema sa prodajom svoje rakije. Zadovoljan je i sa cijenom jer rakije koje izlaže na sajmovima dostižu cijenu od 50 do 150 evra, a one „posebne“ čak i 170 evra. Po nekim mišljenjima rakija koja se proizvodi u okolini Mrkonjić Grada spada u red najkvalitetnijih u Evropi.

U istoj kategoriji na Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu Mile Landeka iz Busije kod Ribnika  za šljivovicu „Prkos Landeka“ dobio je veliku zlatnu medalju, a Miro Krnjajić iz Kozarske Dubice, DOO „Vitmark“ i DOO „AXA“ iz Prijedora dobili su srebrne medalje.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*