Home » Lov » Nepogrešivo čitanje tragova

Nepogrešivo čitanje tragova

Napisao: V. Petrin, „Zov“

Mnogo govore

Po formiranju sniježnog pokrivača, divljač tokom kretanja, u potrazi za hranom i bezbjednim skloništem ispisuje tragovima svoju sudbinu. Praktično, ostavlja za sobom “vizitkartu”, iz koje iskusan lovac saznaje njeno ime, pravac kretanja, brojnost, kao i gdje je eventualno odlučila da predani. Sibirskim i sjevernoameričkim traperima profesionalnim lovcima na krznašice, tragovi u snijegu su otvorena knjiga, a i naši lovci zimi, čitanjem tragova započinju svaki lov na divlje svinje, lisice, kune i vukove. Najuočljiviji su na vlažnom snijegu, debljine desetak centimetara.

Kad se lisica kreće ravnomjernim korakom, šapu zadnje noge nepogrešivo spušta u otisak prednje i iza sebe ostavlja trag u jednoj liniji, kao da je dvonožac. Pređe li u jači kas, šape zadnjih nogu pretiču prednje.

Zec gazi specifičnije. Ostavlja iza sebe dva uporedna prednja otiska, a iza njih jedan za drugim. On u zimskoj noći, kao da staništem tumara bez cilja i toliko izukršta svoje tragove u svim pravcima, da bi manje iskusan lovac pomislio da lovište vrvi od zečeva.

Papkarska divljač, divlje svinje i jeleni, za neupućene imaju veoma slične tragove. Međutim, divlja svinja pri svakom koraku dodiruje tlo i zaponjcima, a jeleni to čine samo u skoku. Osim toga, njihovi tragovi se razlikuju i po dužini koraka, koji kod prasadi iznosi od 20 do 25 cm, nazimadi od 30 do 40, kod starijih primjeraka 45, a kod jelenske divljači od 35 do 65 cm. U našim otvorenim lovištima jeleni su veoma rijetka divljač, pa se tragovi divljih svinja, koji se skoro redovno kreću u čoporima, ne mogu ni zamjeniti jelenskim.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*