Home » Lov » Lovački dobošar

Lovački dobošar

ŠAMAC – Na sjednici Regionalnog savjeta Dobojsko-modričke regije koja je održana u Šamcu, predsjedavao je Borislav Cvijanović, utvrđeni su termini i domaćini regionalnog takmičenja u gađanju letećih meta – glinenih golubova. Prvog takmičarskog dana, 27. juna,  strelci ove regije nastupaće u Donjem Žabaru. Slijedi nastavak takmičenja 25. jula u Brodu, a treći takmičarski dan i završetak je 15. avgusta u Šamcu. Već se zna  domaćin i datum ovogodišnjeg finala – Šamac 4. septembra. Titulu u ekipnoj konkurenciji brani Lovačko udruženje „Kozara“ iz Laktaša, a u pojedinačnoj konkurenciji Mladen Simić iz Lovačkog udruženja „Semberija“ iz Bijeljine.

KOZARSKA DUBICA – Lovci Lovačkog udruženja „Jelen“ iz Kozarske Dubice vrijedno rade na podizanju novih i adaptaciji postojećih lovnotehničkih  i lovnouzgojnih objekata. U lovištu ovog udruženja sada ima 125 hranilišta za srneću divljač, 112 hranilišta za fazansku divljač, 10 hranilišta za divlje svinje, 210 solila, 71 čeka, dva lovačka doma i pet lovačkih kuća. Ovdašnji lovci su se dogovorili da svaka lovačka sekcija ima lovačku kuću koja zadovoljava osnovne potrebe, a to znači da se gradi bez luksuza i rasipanja sredstava. Tako je u Lovačkoj sekciji Ravan izgrađena lovačka kuća, a ove godine na redu je sekcija Pounje. Na mjestu zvanom Pralićki jarci kupljeno je zemljište i stara kuća, koja je data na upravljanje sekciji Pounje. Vrijedni lovci ove sekcije su dobrovoljnim radom i ulaganjima sanirali ovaj objekat i tako da će i oni ubuduće imati svoju lovačku kuću.

Grb KSRS

BANJA LUKA – Na izbornoj sjednici Skupštine Kinološkog saveza Republike Srpske, koja je održana u Banja Luci, za predsjednika Skupštine izabran je Ranko Vučen, a njegov zamjenik je Dragan Slijepčević. Dušnost predsjednika Upravnog odbora povjerena je Miodragu Bošnjaku, potpredsjednik je Predrag Uzelac, a članovi: Vladimir Kovačević, Radenko Božić, Tomislav Pavlović, Bogoljub Novaković, Dragan Lukač, Vedran Božičević i Željko Šukić.

Izabrani su i delegati u Uniju kinoloških saveza Bosne i Hercegovine, i to: Miodrag Bošnjak, Ranko Vučen, Predrag Uzelac i Tomislav Pavlović.

PRNJAVOR – Lovačko udruženje „Borik“ iz Prnjavora obilježava ove godine sto godina postojanja i plodnog rada. Prvu lovačku organizaciju, zvala se Lovačko društvo, u Prnjavoru je osnovalo 17 lovaca, a prvi predsjednik je bio Tošo Todorović. Od 1919. godine Lovačko društvo se zove „Borik“. Prema podacima koji su 1925. godine (to je godina osnivanja Saveza lovačkih organiyacija Bosne i Hercegovine)  dostavljeni velikom županu u Prnjavoru je bilo 154 lovca. Danas Lovačko udruženje „Borik“ iz Prnjavora predstavlja jedno od najaktivnijih i najbolje organizovanih lovačkih udruženja u Republici Srspkoj.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*