Home » Pčelarstvo » Jun na pčelinjaku

Jun na pčelinjaku

Lipa

Poslije slabe paše u maju, ove godine pčelari očekuju da će se popraviti unos u junu, kada je najvažnija pčelinja paša lipa i livadsko bilje. Cvjetaju kupina i majčina dušica. U ovom mjesecu veoma često pčelari sele svoje košnice u područja gdje ima lipe u izobilju. Seoba sa pčelinjaka nije ni laka ni jednostavna. Na veće udaljenosti transport je najbolje obavljati uveče ili noću, dok je na manje, moguće i rano ujutru. U toku priprema i transporta posebna pažnja mora se obratiti na ventilaciju u košnicama. Nikada ne traba koncentrisati veći broj pčela na jednom mjestu koliko radi smanjenja prinosa, toliko i radi rizika od bolesti.

U krajevima sa bogatom bagremovom pašom još se vrca med. Kada je medište poklopljeno dvije trećine satova (tada med sadržo manje od 20 odsto vode), može se pristupiti oduzimanju i istresanju meda. Taj posao se najlakše i najuspešnije obavlja rano ujutro, počev od četiri sata. Prethodnog dana treba pripremiti dimilicu i materijal za dimljenje, nož za otvaranje košnica, četku ili perušku za uklanjanje pčela, nekoliko polunastavaka i zbjegova s mrežom. Za ovaj, ne baš lagan posao,najbolje je odabrati sunčan dan kada je temperatura 20º do 25º Celzijusovih, kako bi rijedak med lakše vrcali. Med se istresa (vrca) iz saća istog dana kad je oduzet, jer tada je još topao i lako se vrca. Satovi sa medom stavljaju se u vrcaljku kad se s medom odstrane voštani poklopci. Vrcanje bagremovog meda treba završiti blagovremeno, kako bi se kasnije dobio čist med od lipe, livadski ili neki drugi med, zavisno od pašnih prilika. Iskusni pčelari preporučuju češće vrcanje meda jer to djeluje podsticajno na rad pčelinjih društava.

Pčelinja društva se u najviše slučajeva izrojavaju u junu. U to vrijeme razvoj društva dostiže vrhunac i ako se ne preduzmu mjere protiv rojenja, ono se dešava prvenstveno u na

Vrijeme za vrcanje

Jun je odličan mjesec za odgajanje matica, jer je vrijeme pogodno, a paše ima u izobilju. Početnici će moći da odgajaju nove matice korišćenjem rojevnih matičnjaka ili matičnjaka dobijenih prostim obezmatičenjem. Pri tome treba voditi računa da se izaberu krupniji matičnjaci pravilnog oblika. Prije nego što se ukloni stara matica mora se voditi računa o tome da slučajno u košnici ne postoji još neka matica, odnosno da nije izvršena tih smjena matice bez znanja pčelara. To se može prepoznati tako što se vidi trag matičnjaka. Iskusniji pčelari uvođenje novih matica najčešće obavljaju primjenom presađivanja larvi, primjenom Jenterovog aparata. Pčelari koji ne odgajaju sami matice mogu ih nabaviti kod provjerenih proizvođača.

Juni je idealan mjesec za postavljanje sakupljača polena i mrežica za propolis. U ovo doba iskusni pčelari proizvode matičnu mliječ, a društva koja su ušla u rojidbeni nagon su idealna za to.

I, ne zaboravite, krajem juna pa do sredine jula varoa dostiže svoj biološki maksimum. Nužno je preduzimati mjere za njeno suzbijanje. Sredstava i metoda je mnogo pa odaberite onu koja se kod vas pokazala kao najuspješnija. Ali, nekad vrijedi malo i eksperimentisati sa novim lijekovima i načinima njihove primjene.

Facebook Komentari

One comment

  1. Dobar i poučan sadržaj za početnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*