Home » Razno » Hrast star pet stotina godina!

Hrast star pet stotina godina!

Pripremljeno prema tekstu iz „Semberskih novina“

Hrast lužnjak

U centru semberskog sela Ostojićeva nalazi se hrast lužnjak kojem ni najstariji mještani ne mogu precizno da odrede starost. Po mnogima star je preko 500 godina. O njemu su im pričali djedovi i pradjedovi, a ovima opet njihovi preci.

Ovo selo se nakada zvalo Svinjarevac. Ime je dobilo po čitavim čoporima svinja koje su puštali u veliku hrastovu šumu gdje je žira bilo do mile volje. Hrastova je bilo u izobilju, a sesokih kuća premalo. Najstariji mještani pričaju da su u tim hrastovim šumama plandovala goveda, a danas je od svih tih velikih hrastova ostao samo ovaj jedan u centru sela. Prkosio je decenijama vremenu i godinama, pa i danas.

Prije pedesetak godina na hrastu su se nastanile rode. Napravile su veliko gnijezdo. Ali, neki seoski besposlenjak se popeo na najstariji hrast, povadio rodina jaja iz gnijezda i one su ga odmah napustile. Novo gnijezdo su napravile na obližnjoj seoskoj kući, a potom na stubu ulične rasvjete.

Najstariji mještani Ostojićeva pričaju da je u hrastovim šumama bilo mnogo divljači pa su dolazili lovci iz okolnih sela, ali i udaljenijih krajeva. U hrastovim šumama je bilo puno divljih svinja jer su imale dovoljno hrane. Pa i previše.

Ovaj dio Semberije, koji gravitira rijeci Savi, naseljavan je u vrijeme kada je bilo puno hrastova lužnjaka. Mještani su palili hrastove i pepeo pakovali u vreće koje su prodavali u zapadnoevropske zemlje gdje je služio kao sirovina u proizvodnji stakla i baruta. U ovom selu je nekada postojala mala topionica i hrastovina je služila za topljenje željeza.

Oko jedinog velikog hrasta u Ostojićevu godinama se okupljao narod za vjerske i druge praznike. Pod njim je igralo kolo i odjekivala pjesma. Ali, to su bila sastajanja, koja su ostala još samo u sjećanjima najstarijih mještana.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*