Home » Ratarstvo » Heljda – zdrava planinska žitarica

Heljda – zdrava planinska žitarica

Heljda

Heljda (Polygonum fagopyrum L.) se vijekovima gaji kao žitarica. Divlja forma potiče iz Kine, odakle se proširila na zapad. Samonikle vrste mogu se naći i danas u Kini (Himalaji) na nadmorskoj visini od 4.500 metara. Ovaj podatak najbolje ilustruje koliko je to žitarica za brdsko-planinska područja. Prema nekim izvorima Mongoli su je prenijeli u Evropu krajem 14. vijeka, ali postoje podaci da se ona u Rusiji gajila i prije toga.

Danas se heljda u svijetu gaji na oko dva miliona hektara. Najveći proizvođači ove žitarice su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zatim Kina, Brazil, Poljska, Francuska, Japan, SAD… Preko pola svjetske proizvodnje daju zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Ova poljoprivredna kultura je žitarica i služi za ishranu, ali ona je i ljekovita i medonosna biljka. U Njemačkoj je 1999. godine proglašena za ljukovitu biljku godine.

Heljda kao usjev zauzima zemljište samo oko dva mjeseca. Obično se sije kada prođe opasnost od mrazeva, jer je osjetljiva na hladnoću. Brzo niče i za 15 do 20 dana poslije sjetve počinje da cvjeta. Kad procvjeta, potrebno je 10 do 15 dana da sjeme sazri. Heljda naročito napreduje kada se zasije poslije kiše. Ne voli hladno vrijeme, ni vjetrove, ali isto tako ni velike vrućine za vrijeme cvjetanja. Za jedan hektar potrebno je 80 do 100 kilograma dobrog sjemena, koje se sije na dubinu od tri do četiri centimetra.

Heljda je značajna prehrambena biljka za ishranu ljudi. Popularna je u razvijenim zemljama gdje se zdravoj ishrani pridaje značaj. Jer, ona je idealna namirnica za spremanje dijetalnih jela. Vrlo je bogata hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Najbogatija je ugljičnim hidratima, bjelančevinama i biljnim uljem, a ima kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i željeza. Danas u svijetu postoje brojni proizvodi od heljde koji se koriste u ishrani.

Na našim prostorima heljda još uvijek nije duboko pustila korijene. Prema našim saznanjima, najveći proizvođači heljde u Bosni i Hercegovini su Samir Mehonić, diplomirani psiholog i Ahmed Ljubović, diplomirani pravnik, oba iz Raštelice kod Tarčina, nadomak Sarajeva. Prije pet-šest godina registrovali su firmu „Heljda eko“ i već su se uveliko afirmisali kao vrsni proizvođači ove žitarice. Imaju međunarodni certifikat za proizvodnju organske hrane. Na području opštine Hadžići heljda se uzgaja na oko 100 hektara, a procjenjuje se da u cijeloj Bosni i Hercegovini ova poljoprivredna kultura zauzima oko 500 hektara.

Facebook Komentari

47 komentara

 1. Na području općine Bosanski Petrovac je u ovoj godini zasijano preko 120 hektara heljde

 2. Hocu da se bavim proizvodnjom heljde na podrucju Banjaluke. Uzela sam samo 10kg da naucim raditi. Kako se bere cime? jel imaju nele masine za branje.

 3. Interesuje me gde se u Srbiji, a pre svega u Vojvodini, moze nabaviti seme heljde i koja je cena?

 4. Dragane, pokusajte na telefon 063\1030643

 5. potrebno mi je oko 50 kg heljdinog semena po kojoj ceni i gde da nabavim?

 6. potrebno mi je oko 50 kg heljdinog semena po kojoj ceni i gde da nabavim?
  Dragan -2

 7. Potrebno mi je 60-tak kg semena heljde koju hoću iako je malo kasno da zasadim na zemljištu koje je sertifikovano za organsku proizvodnju. Zato seme mora da ima sertifikat da nije tretirano otrovima i obavezan je fiskalni i gotovinski račun. Moj telefon je 0631073707 pa ko hoće neka pomogne.
  Unapred zahvalan Slobodan

 8. potrebno mi je vise detalja o uzgoju i skladistenju…
  Hvala unapred ,
  Bojan

 9. Možete li mi poslati sve o heljdi kad se sije na kojoj nadmorskoj visini dali je isplativa postoji li tržište, može li se sad sejati i može li da uspije na teritoriji Trebinja?Pozdrav

 10. treba mi brasno od heljde

 11. Kupio bih seme heljde 60kg i ako neko moze da mi napise za heljdu kako se sadi(nadmorska visina),gde,cimekakvo zemljiste je potrebno,da li se moze saditi na crnoj smonici,vreme setve,temperatura zemljista,kao i to kako ide prodaja kome se prodaje i gde.0358813437 i 0693093586
  zivota.nklc@gmail.com

 12. Postovani , molim vas posaljite mi sve informacije o heljdi:
  – kad se seje
  – koloiki je period od sejanja do sazrevanja
  – Kako se sabira kombajn ili drugi nacin
  – kakve su cene i gdje se moze prodati
  – postojeli otkupne zadruge
  – podaci o nacinu uskladistenja.
  – kako se seje.
  – kako se ore za heljdu
  Veliki pozdrav i velika hvala.

 13. Postovani , molim vas posaljite mi sve informacije o heljdi:
  – kad se seje
  – koloiki je period od sejanja do sazrevanja
  – Kako se sabira kombajn ili drugi nacin
  – kakve su cene i gdje se moze prodati
  – postojeli otkupne zadruge
  – podaci o nacinu uskladistenja.
  – kako se seje.
  – kako se ore za heljdu
  Veliki pozdrav i velika hvala.

 14. Gde mogu nabaviti seme heljde,koja je cena i koliko je kg.potrebno po hektaru semena za setvu.Zanima me kada je najoptimalnije vreme za setvu,kada je berba/zetva i cime se vrsi.Ako postoji literatura o uzgajanju ove biljke,gde je mogu nabaviti?Hvala.

 15. gde nabaviti seme u vojvodini kad se seje kako opis detaljan od setve do zetve

 16. Miloje Jovancevic

  Prodajem brasno i zrno(seme) od heljde.Sve informacije o prodaji kao i o gajanju heljde mozete dobiti pozivom na broj: 063 10 30 643

 17. Prodajem seme SERTIFIKOVANE ORGANSKE heljde! Takodje imam i heljdino, integralno i projino brasno! Okolina Mladenovca, saljem pouzecem! Javi te se na telefon 0638799853

 18. Prodajem heljdino brasno. ZITARICU gajim na 1350 m. nadmorske visine-atar sela Brezovice kod Vranja. Brasno je mleveno u vodenici- potocari .Za informacije pozovite na tel.0693129851 ili 0693433993.

 19. svetlana kondic

  gde mogu kupiti u srbiji seme heljde 60 kg

 20. Postovani , molim vas posaljite mi sve informacije o heljdi:
  – kad se seje…
  – koliki je period od sejanja do sazrevanja…
  – Kako se sabira, kombajn ili drugi nacin…
  – kakve su cene i gde se moze prodati…
  – postoje li otkupne zadruge, ili firma koja otkupljuje…
  – podaci o nacinu uskladistenja…obavezno
  – kako se seje.
  – kako se ore za heljdu
  Veliki pozdrav i velika hvala.

 21. Postovani , potrebne su mi informacije o heljdi:
  -da li se moze sejati na nizim nadmorskim visinama (obronci fruske gore)
  -gde nabaviti seme
  -kako pripremiti zemljiste
  -kad se seje i kako se seje
  -kako se sabira kombajn ili drugi nacin
  -kakve su cene i gdje se moze prodati
  -postojeli otkupne zadruge
  -kako se moze skladistiti.

  Pozdrav i unapred hvala.

 22. Postovani , potrebne su mi informacije o heljdi:
  -da li se moze sejati na nizim nadmorskim visinama
  -gde nabaviti seme

  Pozdrav i unapred hvala.

 23. Na prodaju heljda, uzgajana na planinskim obroncima izmedju Kopaonika I Zeljina na 1200 mnv. Heljda je ekoloski cista, proizvedena potpuno prirodnim putem, bez upotrebe pesticide I vestackih djubriva. Moguca je prodaja u zrnu(semenu) i u brasnu.Sve informacije o gajenju heljde i nacinu prodaje mozete dobiti pozivom na broj. 0631030643 Miloje Jovancevic http://www.youtube.com/watch?v=7sKY9aVd33w http://www.youtube.com/watch?v=u5gYMY1-iU4

 24. Dragan Bakunic

  Hvala vam sto popularisete organsku poljoprivredu .Licno sam u selu Cernici na 300mnv bez pesticida uzgojio sljivu od koje sam dobio odlican dzem a sad cu peci i rakiju.Postoji nacin da Srbija postane ekoloska drzava borim se za to.

 25. Hvala svima na informacijama. I ja bih zelela da ove god posadim helju selo je blizu Mladenovca, 500m nadmorske, nadam se da ce uspeti i da cu moci da to prodam kasnije. Bice ekoloski cisto ako naravno nadjem seme. Vidim da ima jedan covek kod mladenovca a i ovaj sa kopaonika pa cu pozvati, ko bude imao bolje cene. Radi se o 20ari.imam i org sljuvu ali nemam certifikat. Potrudimo se da Srbija ponovo postane prirodna i organska kao nekada

 26. Kupio bih 50kg semena helljde .posaljite ponudu.pozdrav.

 27. Po kojoj ceni se prodaje seme za setvu i koliki je optimalan prinos?

 28. Sve rekoste ali cenu niko ne pominje. Koliko košta kilogram merkantivne heljde? Prodavci javite se!

 29. Od svih zitarica, najzdravija je heljda, ne samo the mislim, vec iz price starih injenom sadnjom tada se narod zdravo hranio, nazalost danas je retko sadjena biljka, u nasim krajevima, jer se ljudi opredeljuju na sadnju drugih zitarica I kultura.

 30. Nikako mi nije jasno zbog cega je cena heljdinog brasna od 1 kg. negde 140 din. a negde ide i do 440 din. Zasto je tolika razlka u ceni, moze li mi neko objasniti ? Neko ce reci da su organsko uzgajane skuplje ili zavisi da li se kupuje na veliko ili malo, ali nailazio sam na oglasima na organsko uzgajane gde dosta varira cena. Koja bi realna cena bila za 1 kg. heljdinog brasna organsko uzgajanog ?

 31. koliko košta 1 kg heljde semenske i gde se može kupiti u Novom Sadu.

 32. Ja bih heljdu sejao kao pčelinju pašu. Ima li ko kakvog iskustva po tom pitanju?

 33. Prodajem seme i brašno od heljde. Uzgajano na istočnoj padini Kopaonika u selu Kriva Reka na 1100 metara nadmorske visine. Proizvod je apsolutnog organskog porekla, tretiran bez upotrebe hemijskih sredstava i đubriva. Prirodno sušena. Brašno je mleveno na vodenici potočari.

  Dostava: post ekspresom (brza pošta) ili lično
  Cena: 250 din/kg odsejano brašno, a u zrnu 150 din/kg
  Informacije na telefon: 062/8016035; fiksni 037/477875
  Nemanja Milojević

  Dragan,
  Ja sam počeo da je sejem između ostalog zbog pčela, period cvetanja je izuzetno dug (50-60 dana), tako da su iskustv

 34. bio sa nekoliko navrata u rusiji i premetio da je heljda namirnica br.1 u ishrani rusa

 35. Prodajem heljdu u zrnu odgajenu na obromcima planine Rudnik odlicnog kvaliteta. Tel.0606735663 Fiksni 032735663

 36. Bavim se pčelarstvom i ovog leta sam pokušao heljdu posejati „postrno“ kako bih u jesen imao pčelinju pašu, ali kako je suša bila ekstrmna to je bio potpuni fijasko. Definitivno heljda u ravničarskim uslovima retko može da bude produktivna.

 37. Prodajem očišćenu heljdu, uvoz iz rusije sa sertifikatom, 9000 dinara džak od 50 kilograma ili prevedeno 180 dinara kila možete me kontaktirati na 064-000-1056 ili 062-319-486

 38. Na prodaju heljda, uzgajana na planinskim obroncima izmedju Kopaonika I Zeljina na 1200 mnv. Heljda je ekoloski cista, proizvedena potpuno prirodnim putem, bez upotrebe pesticide I vestackih djubriva. Moguca je prodaja u zrnu(semenu) i u brasnu.Sve informacije o gajenju heljde i nacinu prodaje mozete dobiti pozivom na broj. 0631030643 Miloje Jovancevic http://www.youtube.com/watch?v=7sKY9aVd33w http://www.youtube.com/watch?v=u5gYMY1-iU4

 39. potrebno mi je 50 kg heldovog semena molim prodavca za kontakt tf. 0656796796,,

 40. Imam jednu tonu heljde za prodaju. Inace sam pcelar pa mi je primarno da je uzgajam za pcele, a i njeno sjeme je odlicno za heljdin hljeb. Oko cijene se mozemo dogovoriti ako ste zainteresovani/

 41. Prodajem heljdu ovogodisnji rod .Proizvedena na Kosmaju ,bez ikakvih hemikalija. Moze u semenu ili kao brasno. Takodje prodajem i balirano seno od te iste heljde,koje je jakog kvaliteta puno proteina. 320 bala. Sve informacije na
  tel. 0603473487 Nenad Lazarevic ili na 0118209102

 42. 700 kg ovogodisnje heljde, 320 bala sena od heljde. Nenad 0603473487

 43. Postovani , molim vas posaljite mi sve informacije o heljdi:
  -gde nabaviti seme
  – kad se seje…
  – koliki je period od sejanja do sazrevanja…
  – Kako se sabira, kombajn ili drugi nacin…
  – kakve su cene i gde se moze prodati…
  – postoje li otkupne zadruge, ili firma koja otkupljuje…
  – podaci o nacinu uskladistenja…obavezno
  – kako se seje.
  – kako se ore za heljdu
  Veliki pozdrav i velika hvala.

 44. Postovani , molim vas posaljite mi sve informacije o heljdi:
  -gde nabaviti seme
  – kad se seje…
  – koliki je period od sejanja do sazrevanja…
  – Kako se sabira, kombajn ili drugi nacin…
  – kakve su cene i gde se moze prodati…
  – postoje li otkupne zadruge, ili firma koja otkupljuje…
  – podaci o nacinu uskladistenja…obavezno
  – kako se seje.
  – kako se ore za heljdu
  Veliki pozdrav i velika hvala.

 45. Pozdrav, zamolio bih vas ako biste mogli da mi posaljete vas broj telefona da bih vas kontaktirao hvala

 46. Posijao sam heljdu na 60000m2(šezdeset duluma). Na 1000 m nadmorske visine, koja je za desetak dana spremna za žetvu.
  Meni je neophodan traktor sa priključcima, i rado bih mijenjao heljdu za polovnu mehanizaciju.
  Heljda je čista, bez imalo hemije,iz čiste prirode,pođubreno samo stajnjakom.
  Moj mobitel je 065 939333

 47. Moze li se sejati u ravnicarskim predelima na nadmorskoj visino od 600 m. I kako se ubira? Kombajn ili neki drugi nacin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*