Home » Ratarstvo » Heljda – zdrava planinska žitarica

Heljda – zdrava planinska žitarica

Heljda

Heljda (Polygonum fagopyrum L.) se vijekovima gaji kao žitarica. Divlja forma potiče iz Kine, odakle se proširila na zapad. Samonikle vrste mogu se naći i danas u Kini (Himalaji) na nadmorskoj visini od 4.500 metara. Ovaj podatak najbolje ilustruje koliko je to žitarica za brdsko-planinska područja. Prema nekim izvorima Mongoli su je prenijeli u Evropu krajem 14. vijeka, ali postoje podaci da se ona u Rusiji gajila i prije toga.

Danas se heljda u svijetu gaji na oko dva miliona hektara. Najveći proizvođači ove žitarice su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zatim Kina, Brazil, Poljska, Francuska, Japan, SAD… Preko pola svjetske proizvodnje daju zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Ova poljoprivredna kultura je žitarica i služi za ishranu, ali ona je i ljekovita i medonosna biljka. U Njemačkoj je 1999. godine proglašena za ljukovitu biljku godine.

Heljda kao usjev zauzima zemljište samo oko dva mjeseca. Obično se sije kada prođe opasnost od mrazeva, jer je osjetljiva na hladnoću. Brzo niče i za 15 do 20 dana poslije sjetve počinje da cvjeta. Kad procvjeta, potrebno je 10 do 15 dana da sjeme sazri. Heljda naročito napreduje kada se zasije poslije kiše. Ne voli hladno vrijeme, ni vjetrove, ali isto tako ni velike vrućine za vrijeme cvjetanja. Za jedan hektar potrebno je 80 do 100 kilograma dobrog sjemena, koje se sije na dubinu od tri do četiri centimetra.

Heljda je značajna prehrambena biljka za ishranu ljudi. Popularna je u razvijenim zemljama gdje se zdravoj ishrani pridaje značaj. Jer, ona je idealna namirnica za spremanje dijetalnih jela. Vrlo je bogata hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Najbogatija je ugljičnim hidratima, bjelančevinama i biljnim uljem, a ima kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i željeza. Danas u svijetu postoje brojni proizvodi od heljde koji se koriste u ishrani.

Na našim prostorima heljda još uvijek nije duboko pustila korijene. Prema našim saznanjima, najveći proizvođači heljde u Bosni i Hercegovini su Samir Mehonić, diplomirani psiholog i Ahmed Ljubović, diplomirani pravnik, oba iz Raštelice kod Tarčina, nadomak Sarajeva. Prije pet-šest godina registrovali su firmu “Heljda eko” i već su se uveliko afirmisali kao vrsni proizvođači ove žitarice. Imaju međunarodni certifikat za proizvodnju organske hrane. Na području opštine Hadžići heljda se uzgaja na oko 100 hektara, a procjenjuje se da u cijeloj Bosni i Hercegovini ova poljoprivredna kultura zauzima oko 500 hektara.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/poljopri/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273