Home » Voćarstvo » Dud malo traži

Dud malo traži

Nepravedno potcijenjena voćka

Ravničarsko drvo

Dud je dugovječno drvo s bujnim porastom – krošnjom. Odgovaraju mu klimatski i drugi uslovi u većini naših krajeva. Dostiže visini od 25 i debljinu od metar i po, a starost od 200 do 300 pa čak i 500 godina. Mada se stručno zove bijeli dud (Morus alba l.), njegovi plodovi mogu biti  bijele. ružičaste i crne boje. Neke sorte i hibridi duda daju plod vrlo prijatnog ukusa, koji sadrži  šećere,  a naročito mikroelemente, te viramine C, B2 i P. Plodovi duda su ljekoviti i koriste se ublažavanje bolesti srca, krvnih sudova, usta i grla, šećerne bolesti, gubljenja vida i dr.

Prema nekim podacima prije Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije bilo je preko 2,5 miliona stabala duda. Najviše je gajen u Vojvodini, ali i mnogim ravničarskim krajevima Bosne i Hercegovine. Danas nema podataka o rasprostranjenosti ni broju stabala, ali se procjenjuje da se radi o skromnim brojkama. Najviše se gaji u drvoredima, na međama i u dvorištima.

Dud se može koristiti za ishranu svinja i živine, a rjeđe za pečenje rakije za koju mnogi tvrde da je lošeg kvaliteta.   Međutim, neki majstori za rakiju tvrde da se dudovača mora pripremati i peći po posebnom postupku i u tom slučaju njen kvalitet je izvanredan. Svakako treba naglasiti da se proizvodnja svilenih buba ne može zamisliti bez bijelog duda.

Najbolje vrijeme za sadnju dudova je jesen, od druge polovine oktobra do kraja novembra, mada može da se sadi sve do prvih mrazeva. Može da se sadi i u proljeće. Uspješno raste u vrlo srkomnim ekološkim uslovima. Nije probirač, skoro da mu odgovara svako, pa i najlošije, zemljište. Jedino ga ne treba saditi na zaslanjenim i zemljištima s visokim nivoom podzemnih voda. Podnosi niske temperature, čak i do minus 30 stepeni Celzijusa.

Facebook Komentari

8 komentara

  1. To se traži.Tko ima pouzdane sadnice?

  2. Molim za informaciju gdje se mogu kupiti pouzdane sadnice crnog i bijelog duda.

  3. ima ga u institutu na Ceneju meni su doneli odatle beli dud

  4. Stvarno je potcenjena voćka.

  5. : To sto je napisano za rakiju se slazem. Kada popijes dve – tri dobre dudovace ne mozes kapiju the pogodis. 😛

  6. Javite mi gde se u Srbiji mogu obezbediti kvalitetne sadnice belog i crnog duda. Potrebno je za zasad plantaže.Veliki pozdrav.

  7. Imam 400 komada sadnica duda ako je neko zainteresovan neka mi se javi na mial mirkovmirjan@gmail.com

  8. Mirjan Mirkov

    Prodajem sadnice duda od 400 komada pa moguce do 500 kom. sadnica duda,pouzdano i zainteresovani neka mi se obrate na imail mirkovmirjan@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*