Home » Lov » Druženje preče od trofeja

Druženje preče od trofeja

Napisao: Drago Gajić

Drago Gajić

Kada se nešto voli, onda ni godine nisu prepreka, da se čovjek time bavi. Primjer za to našli smo u selu Matkovac u opštini Osmaci, u kome smo posjetili starinu Tihomira Juroševića, koji se aktivno bavi lovom iako je uzeo 81. godinu života. Nije sve kako je bilo prije 45 godina kada je prvi put izašao u lov, ali ga još služe i noge i oči.

– Kasno sam ja počeo da se bavim lovom. Nagovorili su me neki prijatelji, a kroz bavljenje veterinarskim poslom zavolio sam životinje. Imao sam uvijek dobre kerove,  a za mene dobar ker je osnov za bavljenje lovom. Kroz dugogodišnju životnu i lovački praksu imao sam istrijanere, balkance, posavce, trobojce, više od trideset. Kompletan dobar ker mora biti i dobar dizač i dobar gonič, da zna da nađe i goni divljač i da se vrati gazdi. Sve zavisi kako ga gazda obuči a ja imam običaj da kažem – kakav lovac takav i ker, priča nam Tihomir.

Za lovca je važna i puška, ali je važnije oko. Čika Tihomir je promijenio više pušaka i uvijek imao određenu pušku za određenu divljač. Prije su i puške bile bolje, ali i tu kao i kod automobila važi pravilo – da je najbolja ona nova puška.

Prva lovačka iskustva stekao je u Lovačkom udruženju „Bišina“ u Šekovićima. Potom je jedno vrijeme bio član LU „Spreča“ iz Kalesije i sada je u udruženju „Borogovo“ – Osmaci.

Tihomir Jurošević

– Nikada nisam jurio neke trofeje. Za mene je bilo najvažnije druženje, čist vazduh i rekreacija, ali je bilo i lijepog ulova. Bilo je važno svega ponijeti u torbi, pa posjedati na livadi, družiti se – priča Tihomir. Kao član više društava stizao je daleko – od planina Konjuh i Borogovo do obronaka Majevice i semberske ravnice.

Ranije je bila dosta važnija lovna etika. Više se znao red pri lovu, lovci su više čuvali i sebe i kerove.

– Nema lova bez divljači. Ranije se više pažnje posvećivalo uzgoju i zaštiti divljači, a manje je bilo bitno koliko će se čega uloviti. Osnovno je bilo voliti divljač. Disciplina u lovu je bila veoma važna a posebno se moralo voditi računa o poštovanju normativnih akata u lovačkim društvima. Znalo se koje udruženje može koliko izloviti, a za uzvrat je moralo uložiti u uzgoj.

Ranije su i lovišta bila bogatija. Nakon posljednjeg rata i divljači je nestalo, a naročito plemenite.

Jeftinije bez municije

Godine su stigle, sve teže pješači, a na pitanje koliko će još loviti, čika Tihomir nam je odgovorio citirajući misli jednog starog lovaca koga su u lovu vidjeli bez puške i municije.

– Ovako mi je jeftinije, reče – ne trošim municiju, a rezultati su isti, jer ne odstrijelim  ništa kao ni ranije kada mi je bilo preče da se družim nego da lovim.

Facebook Komentari

One comment

  1. svaka ti cast ti si pravi lovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*