Home » Stočarstvo » Dijagnostifikovanje graviditeta

Dijagnostifikovanje graviditeta

Na stočarskoj farmi „Farmland“ u Novoj Topoli realizovaće se projekt dijagnostifikovanja graviditeta iz krvnog seruma krava i junica metodom „Elisa“ i projekt „Embrio transfera“ za šta će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijediti finansijsku podršku u visini od 200.000 konvertibilnih maraka.

Za zdrave krave

Cijeli posao realizovaće Veterinarski zavod „Teolab“ iz Dvorova kod Bijeljine. Po riječima Novaline Ristić, direktorice ovog zavoda, prednost metode „Elisa“ je u tome što se krv goveda može uzimati za pretrage i dijagnositfikovanje drugih bolesti. Ovom metodom sprečava se mogućnost prenošenja zaraznih bolesti, olakšan je rad veterinara i povećava se broj osjemenjenih krava.

Kada je riječ o drugom projektu koji se odnosi na embrio transfer, on u svijetu daje rezultate, ali kod nas nikada nije završen do kraja. Na kraju je naglasila da će pomoć resornog ministarstva biti od velikog od značaja.

Facebook Komentari

One comment

  1. Ko vam je kriv kad niste dopustili izbjeglicama da se vrate u normalne uslove .Ja sam radio na farmi u Topoli 7 godina a i za Meggle u Njemackoj( gdje sam trenirao mlade njemce u praksi . 6 godina , gdje sam imao izvrsan procenat steonosti .Izmedju ostalog naucio sam i embrio transfer raditi a i dosta toga sto je vezano za genetiku i proizvodnju..A sad radim u SAD . Pozdravi staroj raji .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*