Home » Stočarstvo » Dijagnostifikovanje graviditeta

Dijagnostifikovanje graviditeta

Na stočarskoj farmi “Farmland” u Novoj Topoli realizovaće se projekt dijagnostifikovanja graviditeta iz krvnog seruma krava i junica metodom “Elisa” i projekt “Embrio transfera” za šta će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijediti finansijsku podršku u visini od 200.000 konvertibilnih maraka.

Za zdrave krave

Cijeli posao realizovaće Veterinarski zavod “Teolab” iz Dvorova kod Bijeljine. Po riječima Novaline Ristić, direktorice ovog zavoda, prednost metode “Elisa” je u tome što se krv goveda može uzimati za pretrage i dijagnositfikovanje drugih bolesti. Ovom metodom sprečava se mogućnost prenošenja zaraznih bolesti, olakšan je rad veterinara i povećava se broj osjemenjenih krava.

Kada je riječ o drugom projektu koji se odnosi na embrio transfer, on u svijetu daje rezultate, ali kod nas nikada nije završen do kraja. Na kraju je naglasila da će pomoć resornog ministarstva biti od velikog od značaja.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>