Home » Stočarstvo » Dabarski nomadi čuvaju vjekovne tradicije

Dabarski nomadi čuvaju vjekovne tradicije

Piše: Zoran Šukić, „Glas Srpske“

Nomadi

Kao i svake godine, sa prvim danima juna dabarski stočari odlaze da čuvaju ovce na obroncima Zelengore, Vite bare i Morina. Ljeti borave po pašnjacima daleko od kuća, a zimi stada napasaju po svom kraju. Tradicija duža od jednog vijeka mogla bi  zbog modernih vremena da postane dio zaborava.

Prije četrdesetak godina domaćini iz gotovo svake kuće sa područja Dabra išli su u nomađenje. Danas samo rijetki pojedinci vode svoja stada na ispašu u daleke krajeve.

Ove godine ovčari Zdravko Samardžić, Marko Radan, Boro Đurica i Milan Pejović okupili su svoja stada i uputili se na još jedno ljetovanje – čuvanje ovaca i sakupljanje poznatog planinskog ovčijeg sira u mijehu.

Neki od njih imaju i svoje kolibe u planinskim vrletima, koje svake godine iznova pripremaju za svoj ljetni boravak. Pored koliba nomadi svake godine podižu i torove za svoja brojna stada.

Sedamdesetdvogodišnji pastir Milan Pejović iz Strupića uputio se i ove godine sa stadom od preko 1.200 ovaca na Morine.

Od svoje 16 godine idem na planinu i družim se sa stadima ovaca. Čitav svoj život posvetio sam tome i dok god mogu ići ću na planinu – priča ovaj vitalni starac i dodaje da pored svojih čuva i ovce svojih komšija i prijatelja. Brine se kaže i o velikom broju ovaca gazda iz Bileće i Ljubinja.

– Fin je to posao za onoga ko ga voli. Omladinu danas ne zanima da dane i mjesece provede po planinama i visoravnima sa stotinama i hiljadama ovaca. Dok je nas starih, ići će se na nomađenje, a poslije će ova tradicija, koja je nama već odavno način života, otići u zaborav. Ostaće poslije nas samo priče koje smo mi proživjeli – dodaje Milan idući ispred svog brojnog stada dok njegovi vjerni psi svojim lavežom okupljaju zaostale ovce.

Milana su godinama šibali planinski vjetrovi i hladnoće a prošle godine je preživio i ujed šargana – hercegovačke otrovnice i poslije samo nekoliko dana boravka u nevesinjskoj bolnici vratio se čuvanju svoga stada.

Sve je to sastavni dio ovog posla. Susreti sa vukovima nisu mi nepoznanice, a borbe s mnogobrojnim zmijama redovne su. Prošle godine ubio sam pet šargana, ali ovaj šesti me podmuklo, iz visoke trave ujede – kaže Milan.

Priča, lako ga je pronaći na Morinama, onome ko ga traži, odmah poslije starih zadružnih zgrada  ima puteljak koji vodi prema njegovoj kolibi, a za one koji se zapitaju ko tu boravi stoji putokaz sa natpisom „Kad gazda Milana“.

Životna škola

Više od pola vijeka čuvanja ovaca naučilo je ovog vitalnog hercegovačkog starca da prepozna svaku tuđu ovcu koja slučajno zaluta u njegovo stado i da prelazeći samo pogledom preko svog brojnog stada prebroji svakog člana stada.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*