Home » Stočarstvo » Zaokruživanje procesa proizvodnje

Zaokruživanje procesa proizvodnje

Kako do jeftinije stočne hrane

Nije mali broj poljoprivrednika u našim žitorodnim krajevima koji su se opredijelili za stočarstvo sa ciljem da obezbijede prodaju vlastite biljne proizvodnje kroz stoku. Sve što proizvedu na njivi, posluži im kao stočna hrana. Čak uzimaju zemlju i u zakup. U stočarstvu se radi svih 365 dana i sasvim je razumljivo da se taj rad mora opredmetiti. A u biljnoj proizviodnji radi se sezonski i mnogo kraće pa je razumljivo da finansijski rezultati ne mogu biti značajni.

Proizvodeći stočnu hranu za vlastito stado, bilo da je riječ o priplodnoj stoci, mliječnim kravama ili stoci u tovu, zaokružuje se ciklus proizvodnje i naki način se postiže korak dalje ka finalizaciji.

Josip Ćosić Iskustva u okruženju su brojna i veoma su interesantna. U Belišću, u Osiječko-baranjskoj županiji, ugledni proizvođač hrane Josip Ćosić obrađuje oko 500 hektara oranica. Stočarstvo je njegovo poslovno opredjeljenje i najveći dio ratarske proizvodnje realizuje kao stočnu hranu. Njegova najnovija investicija je proizvodnja biogasa. U susjednim Ivankovcu u tamošnjoj zemljoradničkoj zadruzi već radi postrojenje za proizvodnju biogasa. Električna energija dobivena iz biogasa je jefitinija i računice govore da se kukuruzna silaža utrošena u proizvodnju biogasa islpati tri puta više nego kao stočna hrana!

U uslovima Republike Srpske nemamo nekih sličnih primjera. Najčešće se radi klasično i poslovni ljudi sa naših prostora se veoma teško upuštaju u nove tehnologije. Posle se iznenađujemo što poljoprivrednici iz okruženja na tržištu nude poljoprivredne proizvode po nižim cijenama pa naši proizvodi nisu konkurentni.

Kada je u pitanju stočarstvo, sigurno je da se efikasnost može postići, prije svega, uštedama na stočnoj hrani. Tradicionalno spremanje hrane se mora prepustiti istoriji, a vrata širom otvoriti novim tehnologijama. Autor ovih redova je baš ovih dana došao do informacije da jedno sembersko selo sa oko 600 poljoprivrednih domaćinstava nema nijedan rolobaler. O toj mašini koja je unijela revoluciju u spremanje stočne hrane poljoprivrednici skoro ništa ne znaju.

Ne zaboravimo, u poslovnom svijetu konkurencija nikad ne sjedi skrštenih ruku. Naprotiv, danonoćno radi na novim rješenjima i osvaja tržište. Od kukanja, zatvaranja tržišta, traženja većih podsticaja, malo je koristi. U svemu ovom značajan doprinos promjenama morala bi dati struka i nauka.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*