Home » Aktuelnosti » Voćarstvo po najsavremenijim tehnologijama

Voćarstvo po najsavremenijim tehnologijama

prof. dr Zoran Keserović

U Etno selu „Stanišići“ kod Bijeljine održano je Savjetovanje o perspekivama razvoja intenzivne poljoprivredne proizvodnje u Semberiji. Poseban akcenat je stavljen na voćarstvo, koje se posljednjih godina ovdje ubrzano širi. Razloge za to traba tražiti i u činjenici da su parcele usitnjene pa se gajenjem raznih voćnih vrsta mogu postići značajniji finansijski efekti. Na ovom skupu edukacionog karaktera govorio je i ugledni naučni radnik prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednom fakulteta u Novom Sadu.

Po njegovim riječima Semberija ima veliku šansu u proizvodnji voća. Značajan dio proizvodnje može da se proda na stranom tržišto što ilustruje podatak iz Srbije u kojoj je u posljednje tri – četiri godine izvoz voća i povrća na prvom mjestu. Ali, u današnje vrijeme nužno je proizvodnju u voćarstvu organizovati na principima savremene tehnologije što mogu samo obrazovani voćari. Zato permanentno obrazovanje voćara mora i u godinama koje dolaze dobijati na značaju.

I na ovom području može se uzgajati voće sa najboljim organoleptičkim karakteristikama, jer Semberija i Republika Srpska imaju slobodne površine za podizanje voćnjaka, što nije slučaj u zapadnoevropslim zemljama. Poljoprivredni proizvođači moraju da se okrenu uzgoju jabuka, koštičavog voća, kao što je šljiva, ali i jagodastih voćnih vrsta koje oglično uspijevaju u plastenicima – istakao je prof. dr Zoran Keserović.

Na savjetovanju je govorio i Mićo Mićić, načelnik opštine Bijeljina, koji je naglasio da ovakva savjetovanja pomažu poljoprivrednicima pri izboru najboljih sorti i tehnologija u proizvodnji zdrave hrane. On je posebno istakao da je opština Bijeljina prva i jedina u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini formirala Agrarni fond kako bi obezbijedila finansijsku podršku savjeremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*