Home » Pčelarstvo » Voćari otrovali pčele

Voćari otrovali pčele

Pčelarske aktuelnosti

Žrtve nedostatka komunikacije

Veliki je broj pčelara u Republici Srpskoj, a posebno u Semberiji, koji su dobro uzimili svoje pčele i zadovoljno su trljali ruke kada su stigli prvi proljetni dani. Pčelinja društva su dobro prezimila i sasvim spremno dočekala prve cvjetove medonosnog bilja.

Međutim, u nekim selima nevolje su došle tek sa prvim proljetnim danima. Voćari su štitili svoje voćnjake hemijskim sredstvima koja su otrovna za pčele. To se desilo i u semberskom selu Brocu pa je na pčelinjacima najpoznatijih pčelara u ovom selu na obali Save došlo do ozbiljnih šteta.

Voćarima ovogodišnje proljeće nije pogodovalo jer su niske temperature i skoro neprekidne padavine u periodu cvjetanja i listanja većine voćnih vrsta pogodovale razvoju štetnika. Zaštitu voćnjaka bilo je veoma teško provesti jer za taj posao moraju da se stvore odgovarajući vremenski uslovi. U protivnom, tretiranje zaštitinim sredstvima predstavlja pravo bacanje para. Zato su voćari bili u situaciji da „uhvate“ dva-tri pogodna sata i obave prskanje voćnjaka. U toj žurbi i trci nisu našli za potrebno da obavijeste svoje susjede pčelare i štete su bile neminovne.

Ovaj problem nije od juče. I ranijih godina dešavale su se slične stvari. Krajnje je vrijeme da pčelari i voćari počnu sarađivati i dogovarati se. Kako će to učiniti, to je njihova stvar. Najbitnije da sami voćari shvate da su pčele nazamjenjivi oprašivači u njihovim voćnjacima i da one doprinose obilnijem rodu i kvalitetu plodova svih voćarskih vrsta. U zimskom periodu, kada miruju i voćke i pčele najbolje bi bilo da voćari i pčelari sjednu za sto i sporazumiju se da voćke budu zaštićene, a da pčele ne budu otrovane. U Brčko Distriktu je to već urađeno. Sporazum je postignut. Dobro bi bilo da se vidi kako taj sporazum između voćara i pčelara funkcioniše, pa ako je dobro i jednima i drugima, zašto ne koristiti tamošnja iskustva.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*