Home » Aktuelnosti » Sjetva i u maju

Sjetva i u maju

Problemi sa podzemnim vodama

Ratari u Republici Srpskoj biju bitku s vremenom. Kao rijetko koje godine dobro su se pripremili za proljetne sjetvene radove. I država se pokazala obezbijedivši regresirano gorivo i mineralna đubriva. I to na vrijeme. Međutim, kišno proljeće nije dozvolilo da sjetveni radovi počnu na vrijeme pa je u optimalnom roku zasijan skroman procenat planiranih površina.

Najteža situacija je u niskim područjima pored rijeka. Posebni problemi su u većini opština koje se oslanjaju na rijeku Savu. Tamo i prvih dana maja ima površina koje su pod vodom. Najčešće se radi o podzemnim vodama. Nije sjajna situacija ni u krajevima sa podzolastim zemljištem, koje teško propušta vodu i sporije se isušuje. Na tim terenima traktori još uvijek ne mogu da uđu u njive.

U Semberiji, najžitorodnijem kraju Republike Srpske, u značajnoj mjeri je dobivena bitka s vremenom. U posljednjih desetak dana poljoprivrednici su radili danonoćno i mnoge njive su zasijane kukuruzom i drugim proljetnim poljoprivrednim usjevima. Bilo je primjera da su se na jednom traktoru smjenjivala po trojica traktorista u jednom danu. Međutim, neizvijesno je da li će plan sjetve kukuruza od 30.000 hektara na području opštine Bijeljina biti u potpunosti ispunjen. U atarima koji su plavljeni ili su još uvijek ugroženi podzemnim vodama ni prvih dana maja mjeseca ne može da se sije. To je slučaj i sa više sela smještenih na brežuljkastom dijelu ove opštine. U njima je zemljište slabijeg kvaliteta i znatno je vlažnije od onog „ravanjskog“.

– Sastav našeg zemljišta je drugačiji od onoga u ravnici, pa ono duže zadržava vlagu. Zbog toga češće moramo da pravimo duboke brazde, kako bi višak vlage brže oticao u niže predjele. Zato u sjetvi koristimo manje traktore da ne ugazimo zemljište – tiječi su Dragana Stajića, poljoprivrednika iz sela Gradac.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*