Home » Aktuelnosti » Sajam koji se ne smije propustiti

Sajam koji se ne smije propustiti

Od 15. do 22. maja u Novom Sadu

Onaj ko želi da bude u toku sa savremenim kretanjima u oblasti agrarne privrede nikako ne smije propustiti 77. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji se održava od 15. do 22. maja. To je najveća sajamska manifestacija u regionu, a jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u Evropi. Za napredne poljoprivrednike i poslovne ljude iz agrarne privrede Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu je nezaobilazno mjesto gdje mogu zadovoljiti svoja i najprobirljivija interesovanja.

Ove godine zemlja partner je Mađarska, a među izlagačima će biti vrhunski proizvođači poljoprivredne mehanizacije, rasne stoke, sistema za navodnjavanje, opreme za prehrambenu industriju, sjemena, hemijskih sredstava za zaštitu bilja… iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Italije, Izraela, Kanade, Kine, Makedonije, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Poljske, Portugala, Rumunije, Turske… Izlagači iz Republike Srpske izlagaće na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske, ali i pojedinačno.

Tradicija, kvalitet, masovnost

Očekuje se da će na 77. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu biti oko 1.600 izlagača i da će ga posjetiti oko pola miliona posjetilaca. Pratiće ga i oko 800 akreditovanih novinara. U Kongresnom centru „Master“ će se održati oko 40 naučnih i stručnih skupova, prezentacija i promocija, a preko 150 na štandovima izlagača.

Na izložbi stoke, koja uvijek pobudjuje veliko interesovanje poljoprivrednika, ove godine biće izloženo 5.000 grla vrhunskog kvaliteta.

Ocjenjivanje kvaliteta je izvršeno u 32 robne grupe i pred komisijama se našlo oko 4.000 proizvoda. Među nosiocima najviših priznanja više je firmi iz Bosne i Hercegovine, a posebno iz Republike Srpske. Tako je Poljoprivredna zadruga „Lovac“ iz semberskog sela Modrana dobila čak 18 priznanja za ocjenjivane proizvode u kategoriji „meso i mesne prerađevine“ uključujući i pehar Novosadskog sajma. Zlatne medalje su stigne u Modran za teleći jezik u želeu, paštetu od divljeg zeca, dimljenu barenu srnetinu, svinjsku barenu vješalicu, suvu pečenicu svinjsku, suvu pečenicu goveđu i suvu slaninu. Srebrne medalje su dobili sljedeći proizvodi „Lovca“: pileće viršle, švargla, čvarci, dimljena barena ćuretina, dimljena roštiljska kobasica i barena slanina, a bronzane: lovačka kobasica, kulen, domaća kobasica, pršuta na dalmatinski način i modranska kobasica.

– Osim restorana „Lovac“ oformili smo Poljoprivrednu zadrugu u Modranu. Udružili smo naše prijatelje, rodbinu i komšije i krenuli u proizvodnju zdrave hrane, a za kontrolu kvaliteta proizvoda zadužen je ugledni magistar tehnoloških nauka Lazar Mlađenović – riječi su Dragana Todorovića, prvog čovjeka restorana „Lovac“ i Poljoprivredne zadruge u Modranu.

Osam zlatnih medalja Novosadskog sajma krasiće vitrine Hemijske industrije „Destilacija“ iz Teslića. Dobivene su za proizvode u kategoriji „Supe, začini i dodaci jelima“.  Ovoj firmi pripao je  i pehar Novosadskog sajma za izuzetno visok kvalitet sirćeta.

Zlatnu medalju stručni žiri je dodijelio i DOO „Mladegs – Pak“ iz Prnjavora za začin „Boni“, te Samostalnoj zanatskoj i trgovinskoj radnja „Natura Vita“ iz Rudog za tečni pekmez i suve gljive. Proizvodjač iz Rudog dobio je i tri srebrne medalje i to za prirodno jabukovo sirće, suvo voće i suvo povrće. Zlatom se okitilo i DOO „Vega-Mix“ iz Živinica za dodatak jelima.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*