Home » Voćarstvo » Sa fakulteta u – voćnjak

Sa fakulteta u – voćnjak

Na mladima voćnjak ostaje

Marko Govedarica

Marko Govedarica iz Pala je strudent završne godine Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Uporedo sa studiranjem, već pet godina uspješno se bavi bodi-bildingom, a velika ljubav mu je i voćarstvo. Pokraj očeve vikendice, na imanju u Bulozima, na pola puta između Pala i Sarajeva, podigao je voćnjak površine četiri dunuma. U njemu su jabuke, kruške, šljive i višnje i to, uglavnom, autohtone sorte ovog područja. Tu su još i breskve, te nekoliko stabala drena. Većinu svih voćaka sam je kalemio na divljim podlogama.

Sve što nauči na fakultetu od uglednog profesora voćarstva dr Mirka Kuline, primjenjuje u svom voćnjaku. Iako mu je voćnjak mlad, ima samo četiri godine, već obilno rađa. Kaže da mu dobro dođu i savjeti ujaka Dragana, iskusnog voćara iz Istočne Ilidže, koji je u novom naselju Mladičko Polje podigao lijep voćnjak.

Mladi Govedarica voli i da eksperimentiše u svom voćnjaku. Formira krošnje posebnih oblika orezivanjem i oblikovanjem grana. Jedne podiže podupiračima, a druge opterećuje posebnim utezima kako bi dobio željene oblike krošnji.

Uspješno gaji plodove krušaka u flašama.

– Tek formirane plodove kruške „viljamovke“ ubacio sam u flašu pričvršćenu za granu. U njoj se plod razvija i na kraju sazri. Kasnije u flaše sa kruškama nalijem rakiju „krušku“ – priča nam Marko.

Mora se priznati da to lijepo izgleda i jako je interesantno. Njegov eksperiment nije neko unikatno otkriće jer se rakija s čitavom kruškom u flaši može naći u prodavnicama ekskluzivnog pića, ali eksperiment mladog voćara, ipak, zaslužuje pažnju.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*