Home » Aktuelnosti » Revitalizacija poljoprivredne mehanizacije

Revitalizacija poljoprivredne mehanizacije

Uskoro na našim njivama

Na osnovu Sporazuma o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije i Uredbe o subvencionisanju prodaje traktora proizvedenih u Srbiji, distributeri traktora predzeća IMT, IMR i Metaloprerada, iz Republike Srpske, poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj, u 2010. godini isporučili su 197 traktora. U 2009. isporučeno je ukupno 219 traktora. Distributeri su izdali 110 predračuna.

Proizvođači koji se odluče za kupovinu novog traktora, osim umanjenja kupoprodajne cijene za 1.000 evra, mogu da ostvare pravo na subvenicju od 3.000 KM, za traktor do 50 KS (u prošloj godini subvencija je iznosila 1.000 KM), i 5.000 KM, za traktor sa više od 50 KS.

Kada je riječ o ostaloj mehanizaciji, mimo programa sa Srbijom, podsticajna sredstva za investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, u ovoj godini, plasirana su u iznosu od 880.000 konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, podsticajna sredstva odobravaju se u visini od 40 odsto od vrijednsoti kupljene mašine i kreću se, do 25.000 KM za kupljeni kombajn ili adapter za kombajn, 15.000 KM za poljoprivredni traktor sa više od 50 KS, rolo baler ili silomiks prikolicu, 5.000 KM za kupljeni traktor do 50 KS, 8.000 KM za kupljeni berač za kukuruz, samoutovarnu prikolicu ili presu za sijeno, 3.000 KM za priključna oruđa (plug, tanjirača, drljača, sjetvospremač, pneumatska sijačica ili sijačica za strna žita, rasipač minerlanog đubriva, utovarivač stajnjaka, kultivator za međurednu obradu, frezu malčer, rotacionu kosačicu, prevrtač i sakupljač sijena, vučeni silokombajn, prskalicu, atomizercisternu za osoku, sadilice i vadilice za povrtarske vrste).

Podsticaj za kupljenu traktorsku prikolicu je 1.500 KM, a 2.000 KM za kupljeni motokultivator (sa prikolicom i priključcima) ili motokosačicu.

(Preuzeto sa web stranice Ministarstva poljoprivrede,

šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske)

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*