Home » Voćarstvo » Pepeo kao đubrivo

Pepeo kao đubrivo

Koristan pepeo

Mnogi voćari su u dilemi da li pepeo drveta utiče na prinos koštičavog voća.

Stručnjaci tvrde da, u izvjesnom smislu ima uticaja na kvalitet voća, na bolju obojenost plodova i na njihovu slast. Pepeo je proizvod sagorijevanja organske materije. Prema tome, on je neorgansko đubrivo nastalo sagorijevanjem organske mase. U njemu se nalaze soli raznih minerala, a najviše soli kreča i kalijuma. Kalcijum pomaže da pravilno rastu i obrazuju se koštice, a kalijum pomaže da se lakše obavlja prenos organskih materija prema plodovima i drugim organima koji rastu.

Pepeo ima izuzetan značaj za smanjenje kiselosti zemljišta, kao i za popravljanje njegovih fizičkih osobina – strukture agregatnih čestica, čime se postiže rastresitost tla. On povećava propusnost vode, pa se tako izbjegava prevlaživanje, a povećava i količina vazduha u tlu, poboljšavanjem poroznosti i aeracije zemljišta – naglašava dr Ivan Ninkovski.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Pepeo je u našem vinogradu proveren I sve što ste naveli je tačno tako….ljudi ne veruju the sav pepeo preko zime izbacen iz peći ide u red u vinograd I zemlja je svake godine ko duša meka….a the I vrlo malo trave je pored čokota….

  2. ODLIČNO JE. KORISTIM PEPEO OD DRVETA , ZA BIO BAŠTU I U VOĆARSTVU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*