Home » Povrtarstvo » Mirisi bilja tjeraju napasnike

Mirisi bilja tjeraju napasnike

Prirodna zaštita povrća

Bosiljak tjera leptira kupusara

Mnoge biljke ispuštaju miris koje insekti ne vole. Takve biljke možete iskoristiti da biste svoje povrće zaštitili od napasnika.

• Da biste otjerali biljne vaši, posadite ren, povratič, majčinu dušicu, i hajdučku travu. Leptira kupusara odbija bosiljak, kim, vlašac, korijander, dragoljub i povratič, a mrkvinu muvu korijander, nana, ruzmarnin, žalfija i povratič. Protiv gusjenice najbolja je vranilova trava. S obzirom da je mali broj poljoprivrednih proizvođača i vikendaša koji poznaju sve ove biljke preporučujemo vam da nabavite knjigu „Atlas ljekovitog i aromatičnog bilja“ i da ga u nesezoni prelistate i pročitate.

• Nisu svi insekti neprijatelji u povrtanjaku. Postoje i oni koji pomažu baštovanima. Njih, svakako, treba zaštititi. Bubamare, na primjer, jedu biljne vaši, bijele mušice i druge insekte.

• Jedan od načina da pomognete dobrim insekima je da gajite biljke koje imaju sitne cvjetove. Mirođija, žalfija, komorač, timijan, kamilica, hajdučka trava i druge su dobar izbor.

• Puževi čine velike štete na povrću. Oni izbjegavaju nježni miris lavande i povlače se radije u drugi dio bašte, gdje nema ove biljke. Evo recepta za pripremu jednog jednostavnog preparata protiv puževa: isijecite sitno pregrašt grančica lavande, prelijte ih ključalom vodom, pa pustite da odstoji. Nerazblaženi čaj poprskati preko mladih biljaka povrća. Miris će ostati do prve kiše.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*