Home » Lov » Maj u lovištu

Maj u lovištu

Početak lovne sezone

Na našim geografskim širinama maj je mjesec bujnog zelenila, cvjetanja, vegetacije i povećanih temperatura. Maksimalno su povoljni uslovi za razmnožavanje i razvoj divljači. Hrane ima u izobilju, zaklona na pretek, a nije suviše toplo niti je hladno, dakle, najpovoljnija temperatura za divljač.

Ali, u prirodi je po pravilu ravnoteža. Ne može sve da bude kao poručeno. Povoljni su uslovi i za razmnožavanje štetočina. A one se veoma često hrane mladuncima plemenite divljači. Na taj način uništava se veliki broj mladih i o tome lovci moraju da vode računa i da se brinu da, u granicama svojih mogućnosti, likvidiraju šteotčine, bilo dlakave, bilo prnate.

Srne se linjaju, tele se košute, izlazi i treća generacija zečića, fazanke i jarebice izvode mlade. I u fazanerijama je mobilno stanje. Puna je sezona leženja novih generacija fazančića. Ispadaju kao pljeva. U lovačkim udruženjima je nužno da se obave pripreme za prihvatanje fazanskih pilića. Ukoliko je potrebno grade se nova prihvatilišta, a ako su stara u solidnom stanju, treba ih pregledati i popraviti.

Poljoprivrednici počinju da kose krmno bilje. U lucerki, djetelini i drugim travama veoma često našla je smještaj i divljač. Ne baš rijetko desi se da kosačica uništi mladunce plemenite divljači. Poljoprivrednici bi trebali povesti više računa da ih sačuvaju. Ako ništa drugo, onda bar iz humanih razloga.

U maju se lovi tetrijeb – mužjak, a od 15. maja počinje i veoma atraktivan lov na srndaće. To je praktično, u uslovima Republike Srpske, početak lovne sezone.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*