Home » Pčelarstvo » Koliki su gubici pčela u Bosni i Hercegovini?

Koliki su gubici pčela u Bosni i Hercegovini?

Savez udruženja pčelara Republike Srpske nema pedantnih podataka o gubicima pčela. Dobri poznavaoci prilika na terenu procjenjuju da su pčelari ovog entiteta izašli iz zime sa oko 15 odsto manje pčelinjih društava, što je podatak koji može dobiti povoljnu ocjenu. Ali, radi se samo o procjenama.

Mr Goran Mirjanić

– Mislim da pčelari kriju pravu istinu o ovogodišnjim gubicima – izjavio je za sarajevski magazin „BH pčelar“ ugledni banjalučki stručnjak za pčelarstvo mr Goran Mirjanić. – Prema mojim pokazateljima, samo je dobro prošao istočni i južni dio zemlje, dok se u ostalim krajevima BiH gubici kreću i do 30 odsto. Glavni razlog ovogodišnjeg stradanja pčela je „loša“ pčelarska praksa. Zima je bila duga. Pčele su najčešće nastradale od gladi, ali i od nozemoze. Ako bi neko priznao tačne gubitke, znači da je imao lošu procjenu, odnosno, da ima lošu pčelarsku praksu. Ne znam zašto se to toliko krije.

Po riječima Sulejmana Alijagića, predsjednika Saveza pčelara Unsko-sanskog kantona, ključ uspješnog pčelarenja, a time i dobrog zimovanja, zapravo je u edukaciji pčelara, koji su očito shvatili da bez rada nema ni rezultata. Ne može godina biti loša, koliko pčelar može biti sposoban, obrazovan i snalažljiv da priskoči u pomoć tamo kada pčelama zatreba i spase pčelinjak od gubitaka.

Iako je zima bila duga, po svemu sudeći, pčele su zimovale bolje nego ranijih godina. Jer, u Hrvatskoj se gubici nastali minule zime procjenjuju na oko 25 odsto, a u Srbiji, bar kada je u pitanju njen uži dio, gubici u pčelinjaku će najvjerovatnije biti oko 20 odsto, što je bolje nego u posljednje dvije godine. Još nema kompletnih podataka, ali, svi su izgledi da su pčelari u Vojvodini imali velike gubitke.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*