Home » Uvodnik » Kalendar radova za april

Kalendar radova za april

Piše: Petar Ilić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Poljoprivrednog kalendara“

MJESEC SJETVE

April je po statistici vrlo ćudljiv mjesec u kome se mogu očekivati i vrlo neugodni naleti zime, a i najave ljeta. Po brojnim klimatskim karakteristikama to je dosljedan predstavnik prelaznog perioda u godini između njenog najhladnijeg i najtoplijeg dijela.

Meteorolozi obazloženje za promjenjivost vremena nalaze u činjenici da je od aprila površina okeana hladnija od površine kopna. Kada stigne u toplije kopneno područje, okeanski vazduh se grije od tla, tako ugrijan diže se u više slojeve atmosfere, pritom se hladi, što uslovljava zgušnjavanje vodene pare u oblake, a potom u krupne kapi kiše koje u vidu pljuska padaju na tlo.

Srednje mjesečne temperature su u poređenju sa onim u martu više čak za pet-šest stepeni. April je osjetno sunčaniji od marta, ali i kišovitiji. U ovom mjesecu, u odnosu na prethodni, ima manje magle, ali može da bude grmljavine, ponekad i grada. U narodu je poznata izreka: Nepouzdan k’o aprilsko vrijeme. Ili: Koliko ima u godini dana, toliko je u aprilu vremena.

Ratarstvo: Sijačice punom parom

U ovom mjesecu završava se sjetva ranih usjeva, pa se siju usjevi srednjeg i kasnog proljetnog roka: u prvoj polovini mjeseca siju se suncokret, soja, lucerka, crvena djetelina, smiljkita, a u drugoj pasulj, krmni sirak, sudanska trava, krompir, kukuruz i druge termofilne biljke (koje traže dosta toplote, a ne podnose hladnoću i mraz). Prije sjetve pokloniti pažnju pravilnom đubrenju i obradi. Optimalni rokovi sjetve su vrlo važni za kasniji razvoj usjeva i za prinose.

Ako ozimi usjevi nisu ranije prihranjeni, prihranjuju se azotnim đubrivima. Na izbor đubriva utiče pH vrijednost zemljišta i utvrđeni deficit azota. Đubrivo AN (33% azota) i UREA (46% azota) imaće prednost na zemljištima neutralne i blago alkalne reakcije. Na kiselim zemljištima bolje je koristiti KAN (27% azota). Za brze intervencije bolji au AN i KAN u odnosu na UREU. Usjevi koji su ranije već prihranjeni, mogu se sada prihraniti drugi put, u vrijeme vlatanja žita. Strna žita, ako je potrebno, prskaju se herbicidima protiv korova.

Kukuruz je najzastupljeniji usjev na prostorima Republike Srpske. Različiti su rokovi sjetve u ravničarskim i brdsko-planinskim krajevima. Ipak, druga polovina aprila pravo je vrijeme za sjetvu ove žitarice. Prvo se, naravno, siju rani hibridi (posebno tvrdunci), zatim kasniji hibridi i na kraju srednje rani, pa opet rani, sve zavisno od područja i klimatskih uslova. Kukuruz, krompir, suncokret i druge širokolisne kulture obavezno se prskaju herbicidima protiv korova, i to, najčešće, između sjetve i nicanja, uglavnom neposredno poslije sjetve. Ili, još bolje, po savjetu stručnjaka za zaštitu bilja.

Jare usjeve posijane u februaru i početkom marta sada treba prihraniti.

Povrtarstvo: Prednost direktnoj sjetvi

U aprilu se prihranjuje i okopava crni i bijeli luk i okopava i bere povrće iz jesenje i rane proljetne sjetve.

Povrtari koji su odlučili da izbjegnu proizvodnju rasada paprike i paradajza treba da znaju da je sada vrijeme za direktnu sjetvu ovog povrća. Direktna sjetva paprike i paradajza ima više prednosti – od smanjenja ulaganja u proizvodnju, pa do formiranja snažnih biljaka s razvijenim korijenovim sistemom, tako da paradajz može da se gaji i bez navodnjavanja. Direktnom sjetvom najčešće se proizvodi industrijska paprika, povrtarske sorte kraće vegetacije i paradajz namijenjen za preradu bilo u industriji ili domaćinstvu. Sorte paradajza pogodne za direktnu sjetvu na većim površinama su niske, a za baštensku proizvodnju visoke. Početak aprila pravo je vrijeme za direktnu sjetvu paprike, a druga polovina aprila za sjetvu paradajza. U zaštićenom prostoru u prvoj dekadi aprila siju se lubenice, dinje i krastavci za ranu, kao i kupusnjače za srednje ranu proizvodnju. Na otvorenom polju sade se krompir, rane kupusnjače, praziluk, salata… Sije se cvekla, celar, boranija, pasulj, kukuruz i šećerac.

Stočarstvo: Sa pilićima oprezno

Vole biti u toplom

Stoka se izvodi na pašu ili počinje da hrani zelenom hranom. To mora biti postepeno da ne bi došlo do probavnih smetnji.

U ovom mjesecu počinju da se raskvocavaju kvočke, pa ih treba nasaditi – ako u domaćinstvu, kako je to uobičajeno, nisu kupljeni jednodnevni pilići proizvedeni u inkubatosrkim stanicama. Ukoliko ste se opredijelili za sopstvenu proizvodnju pilića, oprez! Tokom prvih 3 do 40 dana, dok ne dobiju perje, pilićima je potrebno grijanje. Piliće koje su izvele kvočke, griju one same svojim tijelom, a nabavljene jednodnevne (one iz inkubatora) treba grijati vještačkim kvočkama. To su posebni grijači koji rade na struju (rjeđe na gas) i obezbjeđuju temperaturu tijela pilićima od 35 do 37 stepeni Celzijusa. Prave se u obliku kupe – konusa, u kojoj se s unutrašnje strane nalazi grijač. Pilići se pod kupu zavuku i griju. Oko grijača treba postaviti hranilice i pojilice, a pilićima pod kvočkom davati hranu nekoliko puta dnevno. Dobro je ponuditi pilićima obrano mlijeko, ako ga ima u domaćinstvu.

Voćarstvo i vinogradarstvo: Obrada, prskanje, kalemljenje…

Poslije završetka svih proljetnih radova, obavlja se površinska obrada zemljišta u matičnjacima, sjemeništima, rastilima i voćnjacima, a ako je potrebno, i đubri. Obavlaju se proljetna prskanja i sprovodi zaštita voćaka u cvijetu od poznih mrazeva. Orezuju se kupine i maline.

Obavlja se i prekalemljavanje voćnih stabala i divljaka, đubrenje azotnim đubrivima, sjetva stratifikovanog sjemena, obrada zemljišta (tanjiranje, freziranje ili okopavanje). U brdsko-planinskim krajevima može se još izvoditi zimska rezidba i sadnja voćaka, a prema potrebi i zaštita cvijeta od kasnih proljetnih mrazeva.

Pčelinja društva unose se u zasade breskve, višnje, trešnje, domaće šljive, kruške, jabuje, jagode, maline i kupine u cvijetu radi boljeg oprašivanja.

Podižu se novi vinogradi. Kolje se postavlja u mladim vinogradima. Vrši se đubrenje azotnim đubrivom. Rezidba na zrelo se završava. Čokote terba vezati, a isto tako krakove i lukove za naslon. Nastavlja se duboka obrada u redu i između redova. Prva plitka obrada između redova i prvo prašenje u redu je, takođe, u ovom mjesecu.

Vrt i okućnica: Puna pažnja travnjacima

Travnjak

Stručnjaci preporučuju da se u drugoj polovini aprila sije trava, naravno pod uslovom da zemljište nije suviše hladno i vlažno. Za sjetvu odabrati suv dan bez vjetra. Preporučuje se 40 do 60 grama sjemena po kvadratnom metru. Stare travnjake treba prvi put pokositi, zaliti i nađubriti.

Sadi se gomolje i drveće i obavljaju pripreme zemljišta za sijanje ljetnog cvijeća u leje.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*