Home » Pčelarstvo » I matice boluju

I matice boluju

Bolesti i mane matica

Pored bolesti koje su zajedničke svim organizmima u pčelinjoj zajednici, postoje specifične bolesti koje se odnose samo na maticu. One mogu da obole od svih bolesti od kojih oboljevaju pčele i trutovi. A kad riječ samo o bolestima matica, najčešće oboljevaju reproruktivni organi, tanko crijevo, jajnici…

Matica

Melanoza (Melanosella Mors Apis) je zajednički naziv za nekoliko bolesti matice. Spada u red gljivičnih oboljenja koja maticama oštećuju jajnike, bilo da su starije ili mlađe. Oboljeli jajnici mijenjaju boju, od blijedožućkastih postaju smeđecrni. Posljedica je strelitet.

Melanoza je opšte ime za nekoliko bolesti matica. Navešćemo najvažnije:

Crna bolest jaja. Ova bolest nastaje kao posljedica hladnoće. Posljedice su degeneracija tkiva jajnika. U njima se stvara obojena zrnasta masa, naročito u zoni sazrijevanja jaja tako da imamo crna jajašca. Neki autori pominju da se u masi degenerativnog tkiva istovremeno nalaze i gljivice (Miroslava Lolin, 1991).

Melanhoza H. Za ovu bolest se pretpostavlja do dolazi kao posljedica zaraze od polena. Mr Renata Relić piše u knjizi „Racionalno vođenje pčelinjaka“ da je uzročnik ove bolesti gljivica Melanosera mors apis, koja se razvija u jajnicima i okolnim tkivima.

Melanoza B. To je najčešće bolest mladih matica. Uzročnik je, po R. Reljić, bakterija Aerobakterium cloacone, a posljedica sterilitet. Ova bolest se razvija sporo, u početku normalno polaže jajašca, a sterilitet dolazi tek u poodmakloj fazi bolesti.

Nošenje nedozrelih jaja. Dešava se da zdrave mlade matice (istina nekada i nešto starije) polažu jaja u kojima embrion vrlo brzo ugine. Jajašca se brzo suše i pčele ih izbacuju. „Smatra se da je uzrok genetske prirode, pa takve matice treba mijenjati“ – savjetuje Alija Dolovac u svojoj knjizi „Savremeno pčelarstvo“.

Neoplođena jaja. Ova pojava je zapažena najčešće kod mladih matica. Polažu neoplođena jaja jer prethodno nije ni došlo do sparivanja sa trutovima. Naučnci su utvrdili da do ove pojave može da dođe i zbog uginuća spermatozoida u spermateci, a kod starih matica kada se potroše
zalihe spermatozoida.

Opstrukcija jajovoda spermatozoidima. Događa se da oplođena matica ne nosi jaja. U tom slučaju zapaža se povećan donji dio trbuha, i savijen prema dole. Pregledom jajovoda zapažamo da su oni prošireni i ispunjeni gustom, djelično tvrdom masom. Mikrospkopskim pregledom mase nalazimo slijepljene spermatozoide – ističe Dragica Grbić, diplomirani veterinar, u knjizi „Suzbijanje pćelinjih bolesti i štetnika“.

Matice oboljele od ove bolesti se slabo kreću i teško se održavaju na saću. Često im se dešava da padnu na podnjaču i tada ih pčele izbace iz košnice.

Opstrukcija genitalnih organa. Ova pojava se kod matica događa kada joj je otvoren zadnji dio trbuha u kome se nalazi „čep“ crne boje. Taj „čep“ predstavlja stvrdnuti izmet i sprečava polaganje jaja. S obzirom da je abdomen matice, u slučaju ove pojave, široko otvoren, čep se može otkloniti izvlačenjem pomoću tanke pincete.

Katalepsija. Sa maticama treba postupati nježno. Prilikom obilježavanja, stavljanja u kavez i hvatanja rukama iz bilo kojih drugih razloga, ukoliko pčelar nije nježan, može da nastupi privremena ukočenost. Takvo stanje traje nekoliko minuta, pa čak i pun sat, a poslije toga matica se ponaša normalno. U ovakvim slučajevima može da se desi da matica ugine. Naučnici smatraju da je katalepsija nervna manifestacija koja se manifestuje kao oduzetost, paraliza ili nervni šok. Ovo je, dakle, bolest koja nije posljedica mikroorganizama.

Alija Dolovac piše: Ne postoji pronađeno sredstvo za liječenje oboljelih matica od melanoze. Nakon uspostavljanja dijagnoze u veterinarsko-bakteriološkim laboratorijama, obaviti zamjenu matice. Bolest se može prenijeti i kupoprodajom matica. Potrebno je poboljšati i higijenske uslove u košnici i životne uslove zamjenom nekvalitetne hrane, recimo amjenom medljikovca meda nektarskim medom ili društvo prihraniti šećernim sirupom.

Pored bolesti postoje i anomalije matica u toku razvoja. To su: zakržljale matice, deformisana krila, nerazvijenost (hipolazija) jajnika, nerazvijeni jajovodi i promjene u toku starenja matice.

Zakržljelost matica je posljedica nedovolje ishrane u toku razvoja. Jednostavno, ostanu male, otprilike, kao pčele radilice. Iako su normalno građene najčešće su sterilne.

Pojava deformisanih krila je, kako stručnjaci tvrde, genetske prirode. Takve matice ne mogu da lete tako da ne mogu da budu oplođene prirodnim putem.

Hipoplazija je poremećaj u razvoju. Neki od organa ostaje zakržljao. Nerazvijeni jajovodi, i pored normalno razvijenih drugih genitalija, uzrok su steriliteta.

Nerazvijeni jajovodi (hipoplozija ovarija) predstavlja nerazvijene jajovode. Nastaje na reproduktivnim organima matice i dovori do streriliteta. Dešava se da je samo jedan jajovod nerazvijen i tada matica može da polaže jajašca, ali u manjoj mjeri.

Posljedice starenja matica su degenerativne promjene u organizmu. Stare matice sve slabije polažu jaja, ili poptpuno prestanu s polaganjem, pa se sve više javljaju trutovske nego radiličke larve.

Za pripremanje ovog teksta korištena je sljedeća literatura:

Renata Relić: Racionalno vođenje pčelinjaka;

Alija Dolovac: Savremeno pčelarstvo i

Dragica Grbić: Suzbijanje pčelinjih bolesti i štetnika

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*