Home » Lov » I lovci stradaju od mina

I lovci stradaju od mina

Procjenjuje se da i danas u svijetu postoji više od 200 miliona mina koje ne razlikuju neprijatelja od slučajnog prolaznika. Preko 110 miliona mina je uskladišteno i čekaju na postavljanje, a svake godine se proizvede i 10 miliona novih mina.

Cijena jedna mine je između tri i sedam, a njezina demontaža košta između 1000 i 3000 evra. Svake godine se na svijetu ukloni oko 100.000, a postavi preko dva miliona novih mina. Osim mina, velika opasnost su i druge eksplozivne naprave. Među njima, najopasnija su tzv. neeksplodirana ubojita sredstva.

BiH najugroženija na Balkanu

Oprez!

Događaji iz devedesetih učinili su naše prostore izuzetno rizičnim, nažalost Bosna i Hercegovina jedno je od najugroženijih. Iako nema tačnih podataka, po procjenama se na oko 13 hiljada lokacija nalazi preko 220 hiljada mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Tako je i danas oko 1700 kvadratnih kilometara ili preko 3 odsto površine BiH prekriveno minama, a skoro milion stanovnika je direktno ugroženo.

Tempom razminiravanja kojim se krenulo poslije završetka rata je bilo predviđeno da se prostori BiH očiste od mina do početka 21. vijeka. Poslije je dinamika usporena pa je taj rok produžen za deset, pa još deset godina. S obzirom da mine još uvijek odnose ljudske živote, cilj je da se Strategijom protivminskog djelovanja do 2019. godine Bosna i Hercegovina oslobodi štetnog uticaja od mina. Istina, ima i onih koji sve češće procjenjuje da bi Bosna i Hercegovina mogla ostati bez mina do kraja ovog vijeka. Zanimljiv je podatak da u bijeljinskoj regiji, koja obuhvata desetak opština, registrovano je čak 214 minskih polja. U prošloj godini od mina je očišćeno blizu 100.000 metara kvadratnih na području opština Lopare i Ugljevik.

Od 2008. godine Bosna i Hercegovina je u potpunosti preuzela brigu o finansiranju troškova deminiranja, a do tada je ovu aktivnost najvećim dijelom finansirala Evropska unija.

Pravila ponašanja za lovce

Ovi dramatični podaci su dovoljna opomena svakom lovcu da problemu mina i neeksplodiranih sredstava priđe sa ozbiljnošću jer je poznato da lovci često zalaze i u nedovoljno ispitane krajeve. Da bi se smanjio rizik lovci bi trebalo da se drže sljedećih pravila:

– Informisati se o području u kom se namjerava loviti!
– Ne ići u lov u mjesta za koja se zna da su minirana ili koja bi mogla biti minirana!
– Ne loviti u nepoznatim ili zabranjenim područjima ili u blizini miniranih mjesta!
– Ne podizati nikakve nepoznate i sumnjive predmete sa zemlje ili drveta!
– Upozoriti ljude u blizini i obavjestiti policiju i civilnu zaštitu!
– Ukoliko se nađu u minskom polju ne paničiti, već se prestati kretati i čekati pomoć bez ikakvih naglih pokreta!
Suvišno je pominjati da se uklanjanje znakova o postojanju mina izrazito nehuman i kažnjiv čin, ali nažalost i takvih ima, najčešće bez ikakvog valjanog razloga ili zbog mizerne materijalne dobiti na račun koje je ugrožen veliki broj ljudi.

U Bosni i Hercegovini je registrovano 2.493 osobe kojima su amputirani ekstremiteti, 3.212 osoba sa drugim povredama po tijelu, a broj stradalih od mina je dostigao 1.615! Vjeruje se da su brojke još veće, jer nisu svi nastradali od mina registrovani. Zbog ljudske nebrige, veliki broj neeksplodiranih mina još uvijek se može naći na divljim deponijama, vodotocima, kontejnerima i drugim skrovitim mjestima – ističe Zora Vuković, načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite u Bijeljini.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*