Home » Aktuelnosti » Zašto nemamo takmičenja poljoprivrednika?

Zašto nemamo takmičenja poljoprivrednika?

Osvrt Petra Ilića

Novine pišu:

• Na 37. saboru takmičara zemljoradnika Srema dodijeljena priznanja rekorderima u svim granama poljoprivredne proizvodnje. U takmičenju učestvovalo 324 zemljoradnika.

• Na Saboru rekordera u poljoprivrednoj proizvodnji opštine Petrovac na Mlavi čak hiljadu takmičara. Rezultati ostavreni u proizvodnji pšenice, kukuruza, voća, povrća, mlijeka i mesa ne zaostaju za rezultatima farmera iz zemalja Evropske unije.

• U Negotinu…

I tako redom.

Organizatori ovih takmičenja su regionalni zadružni savezi i zadružni savezi Vojvodine i Srbije, privredne komore, hemijske i sjemenarske kompanije.

Takmičenje i druženje

Nekada su i na prostorima Bosne i Hercegovine organizovana takmičenja poljoprivrednika. Najbolji su uključivani u takmičenje na nivou Jugoslavije. Svake godine više priznanja stizalo je u Bosnu i Hercegovinu. Kada je selo Dvorovi kod Bijeljine imalo zemljoradničku zadrugu za uzor, Dvorovljani su bili drugi u Jugoslaviji u proizvodnji dvije najrasprostranjenije ratarske kulture – kukuruza (iza Stapara kod Sombora) i pšenice (iza Aleksinca). Nikola Ivković iz Jelaza, Slavko Lukić iz Krive Bare, Momčilo Mišić iz Batkovića, Božo Božić iz Broca, Mustafa Maslić iz Janje i drugi rekorderi iz Semberije okitili su se priznanjima i postali junaci poljoprivrede.

Danas na prostorima Republike Srpske, pa i cijele Bosne i Hercegovine, nema takmičenja za visoke prinose. Imamo Zadružni savez Republike Srpske, Agenciju za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Agenciju za uzgoj i selekciju u stočarstvu, brojna udruženja i asocijajcije sve do Udruženja za proizvodnju purki! Kada bi se udružile sve te snage „i rijeka bi uzvodno potekla“, a o organizaciji jednog takmičenja poljoprivrednika da se i ne govori.

Takmičarski duh je uvijek bila karakteristika naših poljoprivrednika. Nije slučajno da u nekim seoskim kućama i danas, poslije četiri-pet decenija, na zidovima pored ikona i fotografija najbližih pokojnih članova porodice stoje uramljene diplome i druga priznanja koja su dodjeljivana uspješnim takmičarima – poljoprivrednicima. Danas se mlađi poljoprivrednici ponose uspjesima svojih djedova ili očeva.

Sigurno je da bi dobro organizovano takmičenje poljoprivrednika dalo nove impulse poljoprivrednoj proizvodnji u Republici Srpskoj. Sada je mjesec april i ukoliko bi se sa takmičenjem krenulo u 2011. godini, sve pripreme bi se morale obaviti prije početka sjetve uljane repice u avgustu mjesecu. Jer, onaj ko hoće da se takmiči mora da blagovremeno odabere predusjev, obavi temeljite pripreme zemljišta, posavjetuje se sa stručnjacima i ko zna šta sve ostalo. Samo takvi poljoprivrednici, koji rade temeljito, mogu računati na rekordne prinose. A njih ima. I to u velikom broju.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*