Home » Pčelarstvo » U fokusu – američka gnjiloća pčelinjeg legla

U fokusu – američka gnjiloća pčelinjeg legla

Permanentno obrazovanje pčelara

Violeta Santrač

Udruženje pčelara „Semberija“ iz Bijeljine organizovalo je predavanje za svoje članove na kome su o ranom dijagnosticiranju američke gnjiloće legla govorili mr Violeta Santrač iz Veterinarskog instituta „Vaso Butozan“ u Banjoj Luci i dr Zlatko Tomljenović, naučni radnik iz Zagreba. Amfiteatar Centra za visoko obrazovanje u Bijeljini, gdje je predavanje održano, bio je skoro u cijelosti popunjen pčelarima.

Ovoga puta predavači su govorili isključivo o bolestima pčela, a akcenat je bio na ranom dijagnosticiranju američke gnjiloće koja se, po riječima mr Violete Santrač, sve češće pojavljuje i na pčelinjacima u Republici Srpskoj. Pčelari moraju naučiti da razlikuju američku od evropske gnjiloće kako bi se blagovremeno preduzimale odgovarajuće mjere za sprečavanje širenja i jedne i druge bolesti. Ona je naglasila da još uvijek jedan broj naših pčelara koristi antibiotike kao preventivu u borbi protiv američke gnjiloće, što nije u skladu sa važećim propisima Evropske unije. Ukoliko naši pčelari žele sa svojim proizvodima na tržište Evropske unije onda nema govora o upotrebi antibiotika.

Zlatko Tomljenović

Na ovu činjenicu ukazao je i dr Zlatko Tomljenović naglašavajući da su antibiotici zabranjeni i u Hrvatskoj. On je iznio i neka lična iskustva jer je ovaj naučni radnik istovremeno i pčelar praktičar.

Skup pčelara u Bijeljini iskorišten je i za pojašnjavanje postupka uzimanja uzoraka za utvrđivanje kvaliteta meda o čemu je govorio Danijel Lekić, predstavnik Poljoprivrednog zavoda iz Bijeljine. Ova institucija ima laboratoriju za utvrđivanje kvaliteta meda tako da semberski pčelari ubuduće neće morati da traže usluge laboratorija na strani.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*