Home » Povrtarstvo » Supstrati u savremenoj proizvodnji povrća

Supstrati u savremenoj proizvodnji povrća

Tradicionalni način gajenja rasada i danas je popularan u mnogim povrtarskim krajevima. Međutim, savremene agrarne metode u proizvodnji presadnica povrća danas su uveliko na raspolaganju povrtarima. U pitanju su brojne kombinacije gotovih supstratnih smješa različitih proizvođača, koje se razlikuju po svom sastavu, osobinama, namjeni, ali im je zajednička karakteristika da su fitosanitarno uglavnom potpuno bezbjedni, te u tom smislu imaju ogromnu prednost u odnosu na tradicionalno korišćeni kompost iz tople leje ili zgoreli stajnjak.

Rasad lubenice

– Da bi postigli sigurnu i kvalitetnu proizvodnju, sve veći broj proizvođača okreće se savremenim načinima proizvodnje rasadnica, koji sa sobom nose mnogo manje rizika u odnosu na dosadašnji, tradicionalan način proizvodnje. To se prije svega odnosi na izbor i upotrebu kontejnera, saksija, sandučića, hranljivih kocki sa jedne strane i širokog izbora primjene specijaliziranih supstrata sa druge strane. Na taj način vrši se supstitucija klasičnih sistema proizvodnje presadnica. Gotovi supstrati razlikuju se po sastavu, osobinama i namjeni. Ono što je zajedničko za sve njih jeste fitosanitarna bezbijednost, kojom se eliminira utjecaj patogena, korova i insekata na sadnicu rasada – ističe Eldin Brkan, diplomirani inženjer Savjetodavnog poljoprivrednog centra „Gaj“ iz Mostara.

I dodaje:

– Kod rasada proizvedenog u kontejnerima, saksijama i slično, ne oštećuje se korijenov sistem, jer se mlada biljka prenosi na sadno mjesto bez mehaničkih oštećenja korijena. Rasadi koji se dobiju iz kontejnera i specijaliziranih supstrata pokazuju sasvim druge kvalitetne osobine: brži porast rasada; stabljika je deblja; internodiji su kraći; lisna površina, ukupna svježa masa kao i sadržaj suhe materije su znatno veći. Proizvodnju presadnica paprike, paradajza i patlidžana dijelimo u dva dijela: sijanje i transplantaciju (pikiranje). U prvom dijelu koriste se sjetveni supstrati. Sjetva se obavlja u kontejnere zapremine od 20 do 30 ml po ćeliji ili direktno u plitice.

Supstrati

Naši povrtlari, u najvećem broju, nisu upoznati sa vrstama supstrata i njihovim karakteristikama. A od velikog je značaja da se edukuju kako prepoznati kvalitetan supstrat. To je mnogo ozbiljnije pitanje nego što pojedinici misle. Na tu temu veoma zanimljiv opširan stručni prilog napisao je (u „Poljoprivrednom listu“ broj 52.) poznati stručnjak prof. dr Nebojša Momirović.

– Supstrate čine beli i crni treset, kompostirani organski materijal, kokosova vlakna, i drugi organski materijali smešteni u različitim odnosima u zavisnosti od namene smeše, a u njihov sastav takođe ulaze i mineralne materije kao što su bentonit, vermikulit, perlit (ekspadirane čestice mineralne gline), kvarcni pesak i najkvalitetnija vodorastvorljiva đubriva sa svim neophodnim makro i mikroelementima. Zbijen, hladan i prevlažan supstrat smanjuje uniformnost i brzinu nicanja i usporava inicijalni porast i razviće rasada. Supstrat mora lako da se vlaži i da propušta vodu, mada ne sme ni previše brzo da se isušuje, niti da stvara pokoricu. Hraniva u supstratu moraju da budu vrlo kvalitetna i lako dostupna, kako ne bi došlo do pojave deficita u ishrani ili eventualne toksičnosti nekih elemenata – savjetuje prof. dr Nebojša Momirović.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*