Home » Pčelarstvo » Sjajni pčelar Avdo Duranović

Sjajni pčelar Avdo Duranović

Napisao Senad Malohodžić

Duranovići

– Najljepše vas molim da mi, ako ste u mogućnosti, javite gdje živi i pčelari gospodin Avdo Duranović, jer bih ga volio upoznati i razmijeniti iskustva s njim u uzgoju pčela i proizvodnji meda. Slušao sam ga na jednoj radio-stanici i veoma mi se dopalo kako on razmišlja o pčelarstvu i kakve savjete daje nama početnicima u ovoj oblasti!

Tako autoru ovih redaka piše očito mlađi žitelj Drvara, koji je imao priliku da sluša emisiju na radiju u kojoj je učestvovao i gospodin Avdo Duranović.

A odgovor bi glasio: pčelar koji je posebno „zapeo“ za uho Drvarčaninu živi i pčelari u selu Spiljani u blizini Konjica,a pisati mu se može i na adresu Gornje Polje 49 – 88400 Konjic.

Ko je, zapravo, Avdo Duranović?

Stariji pčelari iz čitave Bosne i Hercegovine pa i susjednih zemalja znaju ga kao izuzetnog zaljubljenika u pčelarstvo, pčelara koji je za vrhunski kvalitet svog meda i drugih pčelinjih proizvoda dobio bezbroj značajnih priznanja, zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja, znaju ga kao pčelara i stručnjaka koji je do u tančine proniknuo u mnoge tajne života i rada pčela. A to ne treba da čudi jer Avdo se posvetio pčelama čak u svojoj petoj godini. Sada mu je 60 godina.

– Moja porodica ima zaista dugu tradiciju bavljenja pčelarstvom – priča Avdo. – Otac Hasan radio je oko pčela mnogo prije nego što sam se ja rodio.U to vrijeme pčele su nam bile smještene u jednoj nastrešnici koju smo mi nazivali pčelinjakom.Tada s košnicama nismo išli na druga ispasišta. Proizvodnja je, dakako, bila simbolična. Ipak, imali smo dovoljno za vlastite porodične potrebe. A, bogami, trebalo je ishraniti i nas osmero djece, četiri sestre i tri brata, a tu je, naravno, bila i majka.

Neizmjerna ljubav prema pčelama
Uvijek bogata tezga

Uvijek bogata tezga

U porodici Duranovića pčelartvo je bila sudbina svih njenih članova još od najranijih dana. I sudbina i ljubav. Avdin stariji brat Emir, recimo, u gimnaziji je radio maturski rad s temom iz pčelarstva. Od 1968. Duranovići su se počeli intenzivnije baviti pčelarstvom. Nikada nisu bili bez pčela, a pasminu kranjsku, zbog njenih izvanrednih osobina, naprosto su obožavali.

– Negdje sedamdesetih godina – kaže Avdo – počeli smo seliti i na druga ispasišta. Prve lokacije bile su u okolini Mostara. Poslije smo s pčelama krstarili gotovo čitavom bivšom Jugoslavijom, od otoka na Jadranu pa sve do mađarske i rumunske granice. Pred rat imao sam 150 društava, a moj brat Emir oko 200. Sada imam 400, a Emir 300 pčelinjih društava.

Sve poslove oko pčela i njihovih proizvoda obavlaju Avdo, sin Elvir i supruga Fata. Posla ima zaista mnogo, ali sve se stigne. Sin Elvir rođen je 1974.godine. A mlađi Admir nalazi se u Kanadi. Elvir je s pčelama počeo raditi kao i otac Avdo, u petoj-šestoj godini života. U sedmoj godini napravio je podvig o kojem se među bosanskohercegovačkim pčelarima pričalo s nevjericom – sam je napravio čak 500 pčelinjih okvira. Bilo je to za vrijeme zimskog ferija, dok je pohađao prvi razred osnovne škole.

Pčelarstvo i mladi
Ponosan na svako priznanje

Ponosan na svako priznanje

– Zaista sam srećan kad vidim da je sve više i mladih koji se bave pčelarstvom, to je valjda i zbog toga što su i u mojoj porodici u ovome prednjačili mladi – sav ozaren priča Avdo. – A mogućnosti u ovoj proizvodnji zaista su velike. Međutim, duša me zaboli kad na raznim sajmovima, izložbama, pa čak i u nekim marketima vidim šta se sve pod „medom“ nudi, koliko je tu falsifikovanog meda. Inspekcije bi morale da budu efikasnije i strožije, jer u pitanju je ljudsko zdravlje.

Finalizacija pčelinjih proizvoda

Avdo je posebno zadovoljan saznanjem da se u posljednje vrijeme i u BiH med i drugi pčelinji proizvodi sve više finalizuju, dostižu više faze prerade, jer time se postiže i njihova veća cijena na svjetskom tržištu. A svoju ponudu on je obogatio s pet-šest vrsta meda vrhunskog kvaliteta, propolisom, matičnom mliječi, medom u saću itd.

– Vrlo je bitno – ističe Duranović – ostvariti stalnu pokretljivost pčelinjih društava, mijenjati ispasišta. Naše pčele zimuju u okolini Mostara, gdje ostaju do paše bagrema pa jedan dio selimo na bagrem, a nešto ostavljamo na tilovini (zanovjet), kadulja i drača. Isto tako selimo i na šumu, livadu, vrijesak rozi, od Livna do Bosanskog Grahova, a poslije, u jesen,vraćamo se na bijeli primorski vrijesak u Podveležje kod Mostara.

Facebook Komentari

6 komentara

  1. svaka cast ! !
    Puno sellama od brace Fehratovic iz N.Pazara

  2. Selam .želio bi da se bavim pčelarstvom.Kako da dođem do opreme i za početak sa bar nekoliko košnica.Iz Sarajeva sam a volio bih doći do vas po savjet gdjeste tačno u konjicu.Selam.

  3. Pozdrav Avdo,ja sam iz Vranja,imam 20kosnica pcela,hteo bih jos vece drustvo da stvorim al jbg znas kako kazu „sto juznije to tuznije“,nemam kome prodati proizvod-med,znas kakva je situacija ovamo-pa jel mi mozes dati neki savet o tome sta da radim?unapred hwala

  4. sellam avdo tebi i tvojim,o tebi je suvisno pricat jer dokazo si svima kakav si covjek i pcelar.samo da ti pozelim puno zdravlja tebi i tvojoj familiji.

  5. Tek skoro sam probala vaš med i nemalo sam iznenađena ukusom i kvalitetom vašeg meda. Kada sam probala taj med, na trenutak me okus meda vratio u djetinjstvo jer nekada sam jela med takvog okusa i ljepote. Naime teglu meda sam dobila od prijateljice koja je kupila kod vas ćini mi se na nekom sajmu, inaće sam iz Sarajeva, pa me interesuje kako bih mogla nabaviti med.
    S poštovanjem,

  6. Poštovanje uvaženi kolega, neznam kad će biti predavanje u našem uduženju (roj Konjic) jer Vas tada jedino vidim a interesuje me vas način rada u borbi protiv varoe jer znam da ste crtificirani organski proizvađač pčelnji proizvoda, možda nisam naveo tačan naziv certifikata, ndam se da mi nećete zmjeit. Ja se nekako borim organskim sr. protiv varoe ali nisam baš zdovoljan pa vaše iskustvu bi mi malo je reći puno značilo. Uaprije hvala..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*