Home » Lov » Šakali sve brojniji

Šakali sve brojniji

U selu Balatunu, na ušću Drine u Savu, lovci iz ovog sela, članovi Lovačkog udruženja „Golub“ iz Broca odstrijelili su prvog šakala. Ta zvijer nikada nije viđena u ovom kraju.

Lovci iz sekcije Međaši, sela smještenog na obali Drine, članovi istog lovačkog udruženja su, takođe, odstrijelili šakala.

Na obroncima Majevice, u lovištu kojim gazduje Lovačko udruženje „Majevica“ iz Lopara, šakali su se pojavili prije pet-šest godina i već zadaju velike glavobolje lovcima, ali i poljoprivrednicima.

Prvog šakala na području opštine Kotor Varoš odstrijelili su lovci – članovi Lovačkog udruženja „Borčići“, a ovaj opasni predator se pojavio i na području Teslića. U čoporu je bilo sedam-osam komada, ali lovcima iz Lovačkog udruženja „Borja“ pošlo je za rukom da odstrijele samo jednog.

Na području Srpca odstrijeljena su dva šakala… U Laktašima jedan.

I tako redom. Na sve strane pojavljuju se zvijeri za koje ni iskusni lovci ne mogu „od prve“ da utvrde o čemu se radi. Ovaj predator je veoma sličan vuku, neki ga nazivaju divlji pas. Lovni stručnjaci znaju mnogo o njemu, ali ne i lovci. Oblikom tijela podsjeća na lisicu, visinom nogu, dužinom i oblikom repa te bojom dlake po cijelom tijelu više liči na vuka ili psa.

Sve veća napast

U našim krajevima prvo se pojavio u Hercegovini. Dobar je plivač, prešao je preko Save i prvo se pojavio u Posavini. Sada ga ima na sve strane. Za vrijeme ranih događanja veliki broj minskih polja pružao im je zaštitu i takva područja su postala njihovo bezbijedno stanište.

Zvijer je aktivna posebno noću. U lov izlazi u sumrak i tumara sve do zore. Rijetko se može vidjeti u jutro i po danu. Ukoliko ga primijetite, to su po pravilu ženke koje su primorane da prikupe hranu za mladunce i sebe. Od divljači jede svu pernatu i dlakavu divljač, koju može savladati. Ako je lovina krupna divljač ili domaća stoka, najčešće lovi u čoporu. Takav način lova praćen je zavijanjem. To je način dozivanja ovog predatora.

Najopasniji neprijatelji šakala su vuk, pas i ris. Pravilo je da tamo gdje ima vuka, nema šakala.

Bolesti od kojih oboljeva karakteristične su za porodicu pasa. Od zaraznih bolesti na prvom mjestu je bjesnilo, a od parazitskih razne crijevne bolesti te šuga, krpelji…

Šakal je oprezna i lukava divljač i veoma teško se lovi. Čula su mu izvanredna pa osjeti lovca na velikoj udaljenosti. Iskusni lovci kažu da je najefikasniji lov sačekivanjem na hranilištu. U nedostatku plijena šakali posjećuju hranilišta tokom cijele godine.

Širenje šakala, po svemu sudeći, dostiže zabrinjavajuće razmjere. O ovom predatoru se nedovoljno zna, struka i nauka još uvijek nisu dovoljno sagledale brojnost ovih zvijeri niti se dovoljno radi na smanjenju populacije.

Nikako se ne bi smjelo čekati da bude kasno.

Facebook Komentari

3 komentara

  1. primetio sam copor sakala izmedju prigrevice i apatina, na pogled sam mislio dasu lisice ali sada mi je jasno da se radi o sakalima !!!
    sta treba preduzeti?

  2. Zašto treba da se pobiju svi šakali? Živi i pusti druga bića da žive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*