Home » Razno » Ruža, kraljica cvijeća

Ruža, kraljica cvijeća

U dvorištu i na okućnici

Kraljica cvijeća

Počev od maja, pa sve do duboke jeseni, u bašti ili na terasi cvjetaju razne vrste ruža, „kraljice cvijeća“, raskošnih cvjetova, boja i mirisa. Ako se pravilno njeguju. ruže mogu godinama da uljepšavaju prostor u kojem boravite.

U toku ljeta i jeseni ruže treba češće okopavati i oko njih uklanjati korov koji troši mineralne materije, a često donosi i razna gljivična oboljenja. Cvjetove koji su precvjetali treba redovno odsijecati, to može da izazove formiranje novih izdanaka i cvjetova. Jedino majskim ružama, koje cvjetaju samo jednom godišnje, u maju, ne treba odsijecati precvjetale cvjetove. Ako ih ostavite na bokoru, formiraće plodove koji će biti ukras žbuna do sljedećeg proljeća.

Ruže je bolje zalijevati rjeđe, ali obilnije. Dobro je i da se jednom u dvije nedjelje svaki bokor u bašti zalije punom kofom vode. Mineralno đubrivo treba dodavati jednom u 15 dana, najbolje čašicu po bokoru, ali nikako ne direktno na korijen ili na lišće, i odmah ga zaliti da se istopi.

Da ruža ne bi „podivljala“, redovno treba uklanjati divlje izbojke – divljake koje se često pojavljuju iz korijena. One su svijetlozelene boje, rastu pravo, a listovi su im sitniji. Obično izrastaju ispod kalema. Ne treba ih sjeći makazama, jer tada više i brže rastu, već odgrnuti bokor ruža i otcijepiti divljaku s korijena.

Bočni pupoljci na bočnoj grančici uklanjaju se samo sa čajnohibridnih ruža, takozvanih čajevki. Najbolje je da ih rukom odlomite dok su sasvim mali, pazeći da ne povrijedite glavni pupoljak na peteljku. Ako su već ojačali, odsijecite ih oštrim nožem ili makazama.

Ruže za vazu treba sjeći oštrim baštenskim makazama, kasno uveče ili rano ujutro, uvijek kosim rezom. Osječene cvjetove odmah staviti u dublju posudu s vodom, sve do donjih latica cvjetova ili pupoljaka i ostaviti da stoje najmanje tri sata. Onda ih staviti u vazu, pa će duže ostati svježe.

Na kraju nešto i o bolestima ruža. Jer, one su često izložene bolestima i štetočinama, a naročito u godinama kada je bila blaga zima, ili kišno proljeće i ljeto. Najčešće ih napada zelena lisna vaš koja naseli cvjetne pupoljke i mlade listove. Ima i raznih drugih insekata koji uvijaju list ili probuše pupoljak. Protiv svih tih štetočina traba upotrijebiti neki od preparata koji se mogu kupiti u poljoprivrednoj apoteci.

Najčešće bolesti ruža jesu pepelnica i lažna pepelnica, koje se prepoznaju po pojavi bijele naslage na listovima i pupoljcima. I protiv ovih gljivičnih oboljenja postoje preparati.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*