Home » Aktuelnosti » Regionalni centar za otkup voća i povrća

Regionalni centar za otkup voća i povrća

Lijepa informacija za semberske poljoprivrednike

Već godinama semberski poljoprivrednici ističu da njima nije teško proizvesti kvalitetno povrće i voće, ali problemi su sa plasmanom tih proizvoda. Na njihovo veliko zadovoljstvo i tu su stvari počele da se mijenjaju na bolje. Prvo su se pojavili novi prerađivači povrća i voća „Spektar drink“ iz Bijeljine, „Tanasić“ iz Dvorova i „Balatunka“ iz Balatuna, zatim je privatizovana fabrika za preradu povrća i voća „Sava“, koja je već ugovorila prve količine sirovina sa semberskim poljoprivrednicima, a posljednja vijest koja će sigurno obradovati semberske povrtare i voćare glasi – u Bijeljini je otvoren regionalni centar za otkup povrća i voća.

Ministar Predrag Gluhaković

Ovaj regionalni centar za otkup povrća i voća izgradila je poznata kompanija „Delta maksi“ na površini od 550 kvadratnih metara. Opremljen je u skladu sa najsavremenijim svjetskim standardima za skladištenje i čuvanje povrća i voća. Kapacitet mu je 150 tona, što može da zadovolji potrebe ove regije.

Govoreći na svečanom otvaranju Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, naglasio je da „Delta maksi“ otvaranjem ovakvog objekta pokušava obezbijediti poljoprivrednim proizvođačima lakši plasman, a potrošačima ponuditi domaće koje je najbolje. Po njegovim riječima plasman domaćih proizvoda na jednom mjestu omogućava brži protok robe sa područja Semberije koja je mjesto „kao Bogom dano za proizvodnju hrane“. Regionalni otkupni centar svakako neće biti samo za Semberiju, nego i za otkup proizvoda iz drugih dijelova Republike Srpske. Ovo je divan primjer oslanjanja trgovine na domaću proizvodnju, što je proces koji će i ubuduće morati da dobija podršku.

Voće i povrće koje se bude otkupljivalo od poljoprivrednih proizvođača u Bijeljini, kako je istakao Milan Borota, regionalni direktor Kompanije „Delta maksi“ za Bosnu i Hercegovinu, biće distribuirano u cijeloj maloprodajnoj mreži „Delta maksija“, a u prvoj godini planirano je da se ovdje ostvari promet od pet miliona konvertibilnih maraka. On je istakao da je sasvim razumljivo da je prvi centar ove vrste smješten u Bijeljini jer je Semberija odavna poznata po masovnoj proizvodnji kvalitetnog povrća, a u skorije vrijeme i voća.

– Otkupljivaćemo 20-tak vrsta povrća i voća koje će se distribuirati kroz prodajne objekte „Tempo“, „Maksi“ i „Mini maksi“, te širom Srbije i Rusije. Cilj nam je da „Delta maksi“ u saradnji sa dobrim domaćinima, poljoprivrednim proizvođačima i kvantaškom pijacom ponudimo našim potrošačima kvalitetne proizvode sa semberskih polja. Organizacija će biti postavljena tako da ono što se danas otkupi u Bijeljini već sutra bude u maloprodajni od Banja Luke do Moskve – naglasio je Borota.

Facebook Komentari

7 komentara

 1. imam krompir na veliko,nacin kome da ga prodajem nemam,jer ne treba nikome,interesujeme da li znate neku firmu gde da ga prodam

 2. po kojoj cijeni ga prodajes…

 3. imam 20 ari sargarepe .Da li mi moze neko reci gde to mogu da prodam

 4. Slobodan Petkovic

  dali neko otkupljuje cveklu I beli luk? 0649532998

 5. radovan markovic

  Prodaja persuna,pastrnka,pakovanja zelen veza,zelen veza folija,na veliko i malo.spremni smo za ozbiljnu i dugorocnu saradnju 0628753935 Debeljaca

 6. Slavisa Spajic

  Prodajem beli luk, kao i zamrznut GOJI bobice. 0641158436

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*