Home » Povrtarstvo » Podno grijanje u plastenicima

Podno grijanje u plastenicima

Drugi pišu: LJ. LJ. „Semberske novine“

Plastenička proizvodnja povrća, koja se sve više širi i na području Semberije, podrazumijeva poštovanje određenih standarda u ovoj djelatnosti, bez čega nema ni odgovarajućih finansijskih rezultata. Porodica Lazić iz Golog Brda već pet godina ostvaruje dobre rezultate u proizvodnji povrća, s realnim ambicijama da proširi proizvodnju i poveća površine za uzgoj povrća pod plastenicima

Lazići

Zorica i Mladen Lazić, proizvođači povrća iz Golog Brda već pet godina uspješno proizvode papriku, paradajz, krastavac, luk i drugo povrće u svojim plastenicima. Krajem prošle godine Mladen je u plastenike ugradio i podno grijanje u koje je investirao oko 22.000 KM. Zahvaljujući toj investiciji, na imanju Lazića već ovih dana (objavljeno 1. aprila o. g. – prim. uredn.) imaju pripremljen rasad kvalitetne paprike.

– Povrće uzgajamo u plastenicima ukupne površine od hektar i po. Planiramo da tokom ove godine, već od juna, proizvodnju proširimo na dva i po hektara. Da bi se zasadila paprika na površini od jednog hektara, neophodna je velika investicija. Zamislite površinu na kojoj se nalazi 50.000 strukova paprike i onda ćete znati o kakvoj površini je riječ. Jedan struk paprike, koja je zasijana 1. februara i u međuvremenu pikirana, sada košta 80 pfeniga.

Mladen kaže da je samo u rasad povrća investirao oko 30.000 KM. Za rad u plastenicima neophodno je planirati i oko 75 dnevnica, odnosno desetak radnika u narednih nekoliko mjeseci koji će pomoći da se zasadi paprika ili paradajz, da se postave štapovi za plastenike i sve drugo što je neophodno uraditi tokom razvoja biljaka i berbe povrća.
U svom dvorištu Lazići već imaju jednu hladnjaču, a planiraju da u ovoj godini izgrade još jednu u koju je neophodno uložiti oko 130.000 KM.

– Povoljna okolnost je ta što će resorno ministarstvo ove godine investicije u poljoprivredi subvencionisati sa oko 40 odsto uloženih sredstava. Plasman povrća ne predstavlja nam problem. Imamo i svoja tri dostavna vozila, tako da možemo u najkraćem roku izvršiti isporuku robe. Uglavnom imamo plastenike površine oko 300 metara kvadratnih, dužine 40, širine osam i visine 3,5 metra. Riječ je o plastenicima koji zadovoljavaju profesionalne standarde. Moderni plastenici podrazumijevaju mogućnost sadnje povrća u špaliru, obezbjeđenje sistema za zagrijavanje i za navodnjavanje.

Lazići planiraju da uskoro prošire svoju djelatnost i na proizvodnju rasada povrća. S ponosom kažu da su među prvima u Semberiji ovog proljeća proizveli izuzetno kvalitetan rasad paprike i da ih dosadašnji rezultati motivišu da s optimizmom gledaju na budućnost.

Facebook Komentari

3 komentara

  1. Luki se prepao….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*