Home » Aktuelnosti » Počela primjena novog pravilnika

Počela primjena novog pravilnika

Podsticaji u poljoprivredi Republike Srpske

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela (objavljen u Službenom glasniku RS br. 22 od 17. marta o. g.) stupio je na snagu i njegova primjena je počela 25. marta. Sredstva u visini od 80 miliona konvertilibnih maraka, koliko je planirano za ovu godinu, realizovaće se kroz podršku proizvodnji i dohotku, podršku ruralnom razvoju, interventne mjere i vanredne potrebe. Opšta je ocjena  da je Pravilnik poboljšan i da je  iz godine u godinu sve kvalitetniji. On je povoljniji nego prošlogodišnji jer je procenat sufinansiranja sa 10 povećan na 15 odsto od tržišne cijene.

Više novca za agrar

U okviru podrške proizvodnji i dohotku predviđeni su sljedeći podsticaji: za stočarsku proizvodnju (premije za priplodnu stoku, premije za mlijeko, premije za proizvodnju mesa – tov, pčelarstvo i mjere za zaštitu životinja), za biljnu proizvodnju (premije za voće i povrće, podršku po jedinici sjetvene površine – regres, premije za sjemenski materijal,  premije za sadni materijal, premije za duvan i mjere za zaštitu zdravlja biljaka).

U okviru podrške ruralnom razvoju planirani su novčani podsticaji za: investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, ulaganja u stočarsku proizvodnju (osnovno stado, objekti i oprema), ulaganja u biljnu proizvodnju (podizanje višegodišnjih zasada, izgradnju staklenika i plastenika), unapređenje poljoprivrednog zemljišta (navodnjavanje i odvodnjavanje), investicije u modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta, podršku organizacijama poljoprivrednih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, unapređenje ljudskih resursa u ruralnim područjima, podrška osnivanju i finansiranju rada Garantnog fonda Republike Srpske, očuvanje prirode i racionalno gazdovanje prirodnim resursima, sufinansiranje protivgradne zaštite i premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje uslova života i uvođenje raznovrsnosti kod ostvarivanja prihoda u seoskoj ekonomiji, osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća na selu, unapređenje i razvoj usluga ruralnog turizma, za institucionalnu podršku i opšte namjene u razvoju ruralnih područja.

Pravilnik predviđa  da se vrši pregled stanja na terenu prije isplate, kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe. Nadzor nad sprovođenjem i izvršavanjem odredbi Pravilnika vršiće Republička uprava za inspekcijske poslove putem poljoprivredne i veterinarske inspekcije.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*