Home » Aktuelnosti » Ovogodišnja ulaganja 38 miliona

Ovogodišnja ulaganja 38 miliona

Razvoj sela u Republici Srpskoj

Ruralna područja u Republici Srpskoj, i pored vidnog napretka, zaostaju u razvoju  pa je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske planiralo da se ove godine uloži 38 miliona konvertibilnih maraka u izgradnju puteva, vodovoda i drugih objekata koja u selima „život znače“. Ovo je podatak iz resornog Ministarstva gdje naglašavaju da je stanje u mnogim selima teško, a posebno u rubnim i izrazito nerazvijenim opštinama.

Biće novih puteva

Po riječima Bojana Kecmana, partparola Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, s obzirom na to do kraja prošle godine nije bilo Strategije ruralnog razvoja Republike Srpske, situacija u ruralnim područjima je teška. Ovo se posebno odnosi na brdska i brdsko-planinska područja, gdje se broj stanovnika zbog teških uslova života konstantno smanjuje.

Svakako je značajna činjenica da je stanje  elektro-energetkih objekata u selima dobilo povoljnu ocjenu, ali se to nikako ne može reći za saobraćajnice i objekte vodosnabdijevanja. Inače, najveći broj zahtjeva za podsticaje u ruralnim područjima u posljednje tri godine odnosi se upravo na podršku izgradnji seoskih puteva i vodovoda. Očekuje se da će tako biti i u ovoj godini. U posljednje tri godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uložilo je u razvoj sela oko 30 miliona konveribilnih maraka.  Raspoloženje je da se u narednim godinama ova sredstva značajnije uvećaju.

Još jedan podatak zavređuje pažnju. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave obezbijedilo je  3,35 miliona konvertibilnih maraka za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine. U ovom Ministarstvu ističu da  je do sada iz Razvojnog programa u jedinice lokalne samouprave uloženo preko 330 miliona konvertibilnih maraka. Najveći broj investicija odnose se na ulaganja u infrastrukturu – kanalizacione mreže, lokalne puteve, javnu rasvjetu, sanaciju objekata i sl.

Svi ovi podaci ilustruju želju da se intezivira razvoj sela i nerazvijenih sredina kako bi se obezbijedio kvalitetnijih život u ovim sredinama i obezbijedio opstanak stanovništva, prije svega mladih, u ovim krajevima.

Facebook Komentari

One comment

  1. Mora se priznati da Vaš sajt napreduje svakodnevno. Svaka čast na odličnom radu. Pravo je osveženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*