Home » Aktuelnosti » Ovogodišnja brazda duža od lanjske

Ovogodišnja brazda duža od lanjske

Piše: Slobodan Puhalo

Programom proljećne sjtve planirano je da se na području dobojske opštine ovog proljeća raznim kulturama zasije 10.013 hektara, što je za dva odsto više nego lani.

Doboj

U Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Doboj kažu da će ove godine najzaposleniji biti poljoprivrednici u individulanom sektoru u kome je planirana sjetva na 9.955 hektara ili na više od 99 odsto predviđenih površina.

– U Zemljoradničkoj zadruzi „Bosnakop“ biće zasijano 58 hektara kukuruza, što je za 38 odsto više u poređenju sa ostvarenom proljećnom sjetvom iz 2009. godine – rekli su u dobojskom Odjeljenju za privredu i naglasili da je iz opštinske kase ove godine izdvojeno 300.000 maraka za podsticaje poljoprivrednicima.

Ratari mogu da računaju i na regresirano mineralno đubrivo i gorivo za proljećnu sjetvu koje daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dodaju da će realizacija plana proljećne sjetve zavisiti prvenstveno od mogućnosti nabavke potrebnih količina repromaterijala, ali i od vremenskih uslova.

– Za izvođenje planiranog obima sjetve neophodno je da bude obezbijeđeno 150 tona kukuruza, 18 tona pšenice, 12 tona ječma, kao i 14 tona sjemena raznog povrća – ističu u Odjeljenju za privredu.

S obzirom da većina ratara nema odgovarajuće mašine i oruđa koja se koriste u proizvodnji, u opštinskom Odjeljenju za privredu kažu da je Ministarstvo poljoprivrede davalo posebne podsticaje za nabavku mašina.

– Ovo je donekle omogućilo obnavljanje zastarjele mehanizacije koju koriste poljoprivrednici na području opštine Doboj – dodali su u ovom odjeljenju.

U dobojskom Odjeljenju za privredu kažu da će ovog proljeća najviše površina biti zasijano pod kukuruzom i to 7.792 hektara, krompirom 648, povrćem 1.024, krmnim biljem 120, te pšenicom i ječmom na po 60 hektara.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*