Home » Aktuelnosti » Mr Miroslav Danojević

Mr Miroslav Danojević

U spomen

Mr Miroslav Danojević

U Banjoj Luci je 15. aprila u 65. godini života iznenada umro mr Miroslav Danojević, veliki pregalac poljoprivrede i sela. U pitanju je čovjek od poljoprivredne struke i nauke, koji je cijeli svoj radni vijek proveo na poslovima unapređenja poljoprivrene proizvodnje, prije svega ratarske, u Bosni i Hercegovini. Imao je velike uspjehe u približavanju dostignuća agronomske nauke poljoprivrednoj praksi. Bio je izuzetan stručnjak u oblasti sjemenarstva.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u BC Institutu iz Zagreba, a jedno vrijeme radio je kao predstavnik Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Posljednjih godina angažovao se na razvoju vlastite porodične firme „DMK Danojević“ u čemu je postigao vrijedne rezultate.

Trudeći se da poljoprivrednim proizvođačima približi naučna dostignuća, održao je na stotine predavanja, a veoma uspjeno je sarađivao sa medijima pojavljujući se u emisijama za selo elektronskih medija te na stranicama brojnih listova i časopisa za poljoprivredu i selo. Godinama je sarađivao u našem izdanju „Poljoprivredni kalendar“, gdje je objavio više zapaženih stručnih priloga. U posljednja četiri „Poljoprivredna kalendara“ bio je recenzent. Njegovom smrću ovo naše najstarije izdanje izgubilo je veliki oslonac.

Lik mr Miroslava Danojevića istaće u trajnoj uspomeni hiljadama poljoprivrednih proizvođača, velikom broju poljoprivrednih stručnjaka, naučnim radnicima, poslovnim ljudima i svima drugima kojima je bliska agrarna struka i nauka.

Facebook Komentari

3 komentara

  1. milka i ranko pejakovic

    iskreno iznenadeni ,nevjerujemo da se to dogodilo .. primite nasu naj iskreniju sucut..

  2. volimo vas i nismo vas zaboravili….obitelj pejakovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*