Home » Lov » Kratke lovačke vijesti

Kratke lovačke vijesti

BANJA LUKA – Klub ljubitelja i odgajivača goniča u Republici Srpskoj organizovao je u Banjoj Luci Peto klupsko otvoreno prvenstvo Republike Srpske. Učestvovalo je 47 pasa a pobjednik je bio istarski kratkodlaki gonič čiji je vlasnik Vladimir Kovačević iz Prijedora.

DOBOJ – U Fazaneriji „Bare“, čiji je vlasnik Lovačko udruženje „Fazan“ iz Doboja, prošle godine je počela proizvodnja prepelica. Ove koke su veoma zahtjevne i osjetljive i njihov uzgoj nosi daleko više rizika nego kada je u pitanju odgoj fazanskih pilića. Dobojski lovci se nadaju da će već iduće godine loviti prepelice izležene u sopstvenoj fazaneriji.

MASLOVARE – Na sjednici Skupštine Lovačkog udruženja „Jelovka“ iz Maslovare usvojen je prijedlog lovno – privredne osnove za period od 2010. do 2020. godine. Ovaj plasnki dokument je dostavljen Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na konačnu saglasnost. Nova lovno – privredna osnova predviđa da se broj srneće divljači sa sadišnjih 220 poveća na 330 jedinki.

PODVELEŽJE – Lovačko udruženje „Velež“ završilo je adaptaciju lovačkog doma. Građevinski i završni zanatski radovi tekli su na principima donatorstva i ličnog rada članova „Veleža“ i drugih pojedinaca. Veliki broj lovaca je ovu akciju podržao novčanim prilozima, a drugi su svoj doprinos dali ličnim radom. Danas je Lovački dom u Podveležju prijatno mjesto okupljanja lovaca.

ŠIPOVO – Na području opštine Šipovo vukovi su sve brojniji i nanose sve veće štete u lovištu, ali i stočarima. Najviše stradaju ovce i to u selima Strojica i Pljeve te oko Šipova, a nedavno su u selu Duljci Zijadu Šuškiću zaklali čak 17 ovaca.

TESLIĆ – Na sjednici Skupštine Lovačkog udruženja „Borja“ iz Teslića za predsejdnika Upravnog odbora, koji je po Statutu i predjednik Udruženja, izabran je Želimir Dušanić, koji se na ovoj dužnosti nalazio i u prethodnom mandatu. Dužnost predsjednika Skupštine povjerena je Bošku Jotanoviću, a njegovi zamjenici su Boro Pavlović i Milivoje Jović. Pored predjesnika Dušanića, članovi Upravnog odbora su: Boško Đurić, Dragoljub Ložnjaković, Dragan Vasić, Srđan Mauzer, Drago Cvijetić, Drago Kuzmanović, Sejdo Mujkanović i Milorad Dakić.

TEŠANJ – Članovi Lovačkog društva „Kiseljak“ iz Tešnja prošle godine su proveli po pet radnih dana na čišćenju lovišta i obavljanju drugih korisnih poslova. Počasni članovi Društva nisu učestvovali u ovim aktivnostima. Jedna od akcija organizovana je zajedno sa Šumarijom. Bilo je to pošumljavanje lokaliteta „Lipe“.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*