Home » Razno » Kako se čuvati groma?

Kako se čuvati groma?

Stiglo je vrijeme grmljavine

Grom

Prvi savjet je: pratiti orjentacionu vremensku prognozu. Ako ste na otvorenom, kad se oblak približi, ne sklanjajte se odmah pod drvo. Ono za vas može da bude gromobran, ali ako se ponašate pravilno. Zamislite krug oko drveta, čiji je poluprečnik procijenjena polovina visine tog drveta. Na bilo kojoj tački tog zamišljenog kruga – čučnite! Pokisnućete, ali grom neće pogoditi vas, a oblak će brzo proći.

Na planini zaklon možete potražiti u pećini, ali ne naslanjajte se na zidove i potrudite se da stanete na neki izolator (torbu, patike sa gumenim đonom, kabanica…)

U urbanim sredinama i zatvorenim prostorima, čovjek bi trebalo da je bezbjedan, naročito u novijim zgradama. Međutim, ipak izbjegavajte kuhinje, naročito sudopere, jer je slavina metalni vod. Ako ste u kupatilu, momentalno prekinite kupanje. Ne telefonirajte nijednom vrstom telefona! U stanu, pripazite da ne budete naspram utikača. Iz njega može da sukne plamen, pa se zato postarajte da tu ne bude i nekih zapaljivih materijala. Po mogućnosti, isključite električne aparate.

Prozore zatvorite zbog munja. Na primjer, loptaste munje su veoma brze i mogu da uđu u zatvoreni prostor, kroz prozor ili dimnjak. U tom slučaju može doći i do elsplozije, jer loptaste munje su od svih najnepredvidivije – savjetuje dr Mlađen Đurić, profesor dinamičke meteorologije, fizike oblaka i modifikacije vremena na Institutu za meteorologiju u Beogradu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*